För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Anette och Peter van Schie, Gällenäs Grönsaker utsedda till Årets Företagare 2021 i Vänersborg

Publicerad 1 jul 2021
Under tisdagen uppvaktades Anette och Peter van Schie på Gällenäs gård & Gällenäs Grönsaker AB för priset såsom Årets Företagare 2021 i Vänersborgs kommun. Anette och Peter fick mottaga pris att behålla samt diplom, tårta och blommor av Företagarna i Vänersborg, Swedbank och Näringslivsavdelningen. Swedbank delade också ut ”Kuggen” vilket är ett vandringspris som sedan 1987 delats ut just till Årets Företagare i Vänersborgs kommun tillsammans med en prischeck.

- Vi har haft flera bra nomineringar i år men styrelsen har efter arbetets gång kommit fram till och i samråd med Näringslivsavdelningen utsett Anette och Peter till årets företagare, säger Ulrica Sundén-Berger, ordförande i Företagarna i Vänersborg. Det är många parametrar som ska uppfyllas, företagaren ska vara en bra förebild och ha ett samhällsengagemang, företagandet ska ha ekonomisk stabilitet, tillväxt och skötas på ett professionellt sätt med mera.

Presentation av företaget:

Gällenäs gård är ett familjeföretag, som ligger vid Vänerkusten i Brålanda och har levererat potatis till butiker i närområdet sedan 1950-talet. Idag levererar man potatis och färska grönsaker till stora delar av Västra Götaland. Nu drivs gården vidare av dottern Anette, som tillsammans med sin man Peter började odla i växthus 2012. Sedan dess har det byggts ytterligare ett stort växthus på över 5000kvm. Företaget sysselsätter 4-5 personer på helårsbasis och på högsäsong tar man in extra sommarpersonal.

Tomater, aubergine, gurka och paprika av olika sorter odlas. Smak och miljö är viktiga parametrar och därför väljer man sorter efter smak och odlar med minimal miljöpåverkan. Det är ett hantverk som Anette och Peter beskriver, man arbetar och sköter om odlingen i princip hela året. Man kan skörda från april till oktober varje år. Sen ska det rengöras, fixas för att sen starta upp odlingarna igen efter nyår. När tomatplantorna växter och man skördat de första klasarna hanteras plantorna varsamt och stjälken läggs ner för att de kommande klasarna ska kunna skördas i rätt arbetshöjd och plantorna fortsätta växa på höjden. I växthuset odlar man dessutom med naturliga medarbetare som humlor och andra nyttodjur och företaget är självklart miljöcertifierat.

-Det ligger i tiden att äta lokalproducerat och att vi då i vårt vackra landskap runt Vänersborg har en sådan fantastisk producent, bland många andra, gör mig både stolt och glad, säger Jill Stor, näringslivschef i Vänersborgs kommun.

- Ett imponerande företagande står Anette o Peter för vidhåller Elisabeth Eriksson, företagschef Swedbank Trollhättan Vänersborg. Anette o Peter har ett genuint intresse för att odla frukt och grönsaker och att få fram den absolut bästa smaken o kvalitén i en dessutom miljövänlig tillverkning, där inget lämnas åt slumpen.

Regionfinal härnäst

Under hösten kommer Anette och Peter att bjudas in till residenset i Göteborg för att delta i regionfinalen. Därifrån kan man gå vidare till Sverigefinal. Det brukar gå bra för regonens företag och vid flera tillfällen har de gått vidare till Sverigefinal, där bästa företaget i Sverige utses. Bland de uppvaktande hos Gällenäs var man väldigt enig om att företaget har potential att vinna både region- och sverigefinal. Men det viktigaste som Anette och Peter säger är att det är roligt att vara nominerade för något som man brinner för och som ger andra människor möjlighet att äta både nyttigt, gott och närodlat.

Motiveringen till Årets Företagare i Vänersborgs kommun:

Genom ett tydligt fokus och en strategisk inritning att allt de odlar ska smaka godare än det som säljs i butikerna, har företaget funnit en plats för sina produkter på marknaden. Ägarfamiljen har sina rötter inom lantbruksnäringen både i Sverige och Nederländerna. Tillsammans med gedigna utbildningar inom denna näring och med ett genuint och äkta intresse för näringen, har de lyckats skapa en hållbar och effektiv produktion, vilken bygger både på det traditionella men på en stor innovationsvilja. Genom detta har man lyckats få fram produkter som efterfrågas av kundgrupper, vilka prioriterar både smak och kvalitet och även är beredda att betala för det.

Företaget uppvisar en fin ekonomisk ställning med både stabil ökad omsättning och en god lönsamhet. Företagets affärsidé om hållbara produkter genomsyrar hela affärsmodellen och ställer stora krav på den miljövänliga produktionen. Det unga familjeföretaget drivs av Anette och Peter van Schie. De byggde 2016 ett större växthus på gården Gällenäs, utanför Brålanda vid Vänerns kant. Här odlar man produkter såsom olika tomatsorter, gurka, spetspaprika, aubergine och chili.

Årets Företagare 2021 i Vänersborgs kommun är – Anette och Peter van Schie, Gällenäs Grönsaker AB

Fler nyheter från Företagarna