För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Töreboda vill minska otryggheten och att fler brott klaras upp

Publicerad 1 mar 2021
Nyligen genomfördes ett välbesökt digitalt frukostmöte där otryggheten bland företagare stod i fokus. Känslan av ökad otrygghet delades av många företagare.

Lena Tilstam näringslivsstrateg i Töreboda modererade frukostmötet:
-Jag är glad över att så många deltog och bidrog med kloka synpunkter.


Mötet inleddes av Företagarnas regionchef Mikael Erlandson, som presenterade Företagarnas färska rapport om brott mot företagare. Rapporten belyser att företagare upplever ökad otrygghet och utsatthet samt vilka konsekvenser det som kallas vardagsbrott får för både företagare och samhälle.  

-Vi läser ofta i tidningar kring skjutningar och gänguppgörelser vilket är avskyvärda brott och måste bekämpas kraftfullt. Men dessa extrema händelser är endast de mest synliga delarna av kriminalitetenMedan vardagsbrotten, som exempelvis dieselstöld, bedrägeri, hot, inbrott och skadegörelse går de flesta i samhället helt obemärkt förbi säger Mikael Erlandson. 

Företagarnas rapport visar tydligt att trenden går åt fel håll. Fler företag har drabbats av brott och allt färre anmäler inte brott till polisen för de anser det inte mödan värt.  

 

"Vi måste hjälpas åt med att bli bättre på att anmäla brottAnmäls inte brottet så har det statistiskt sett inte inträffat. Så min uppmaning till alla brottsutsatta är att anmäla även om det kan uppfattas i nuläget som att det inte händer så mycket säger Mikael Erlandson." 

 

 

 

Företagarnas konkreta förslag till att bygga trygghet och minska brott:

  • Brottsförebyggande åtgärder och säkerhet bör inkluderas i näringslivsplaner, näringslivsråd, kommunens hemsida etc.
  • Medborgarlöften med företagarfokus. Platssamverkan och BID - var möts Polisen och näringslivet?
  • Fysisk planering: belysning, kameror. Broken Windows-teorin 
  • Fler synliga poliser på gator och torg helt avgörande. I väntan på det anställer allt fler kommuner egna ordningsvakter.

Brottslighet i kommunen

Brottsstatistik presenterades av Helen Benjaminsen, ny kommunpolis vid Mariestad-Töreboda Gullspång. På Företagarnas fråga om polisenbemanning och resurser är tillfredsställande svarade Helen Benjaminsen att man har ökat sin närvaro ute och fler poliser finns tillgängliga. 

 


Jan Andersson som driver den lokala ICA Supermarket anser inte att närvaron har ökat och att man inte kan anmäla allt då arbetet med samla bevis är både tidsödande och krångligt. Flertalet av anmälningarna leder heller inte till något utan man får flera gånger beskedet att utredningen lagts ner utan tydligt varför.

 

 

Statistik kring uppklarade brott efterfrågades. Polisen hade ingen statistik att redovisa vid mötet men anser att det är viktigt att redovisa vad som händer med alla anmälningar och vilka brott som klaras upp.  
Jonathan Ryman, säkerhetssamordnare i MTG presenterades och gick igenom det påbörjade arbetet samt informerade om att samordning för att förbättra brottsförebyggande åtgärder pågår. 

Hot mot lantbrukare

Håkan Persson, LRF berättade att det under den senaste perioden varit lugnt på stöldfronten men att hot och hat från djurrättsaktivister blivit ett allt större problem. Många anläggningar har därför lås nu för att minska intrången. 

 

Extra stöd för ungdomar

Jonas Haq, arbetsmarknadsstöd på kommunen, berättade att ungdomsarbetslösheten har ökat markant. Töreboda är 99 ungdomar mellan 18-24 arbetslösa. En kraftig ökning på försörjningsstöd har noterats likaså ökning av psykisk ohälsa.
Jonas vände sig till företagare med en vädjan:

- Skapa fasta platser på företag för att få ut ungdomar till en struktur och ett förändrat mönster i syfte att undvika att hamna fel i samhället eller ökad ohälsa.

Töreboda svets, lösningar för brottförebyggande


Michael Andersson presenterade sina säkerhetsprodukter och lösningar som skyddar verktyg och maskiner. Varje år drabbas svenska byggarbetsplatser av stölder för miljardbelopp. Utöver denna summa tillkommer omfattande kostnader för de förseningar och stillestånd som stölderna medför.
- Vi har satsat hårt på skalskydd och säkerhetscontainers vilket blivit en stor framgång för företaget.

Sammanfattningsvis kommer följande åtgärder att göras:   

  • Kommunen: Skall involvera företagarna i dialogerna kring det brottsförebyggande arbetet.
  • Företagare:  Ges möjlighet och hjälp att ta emot arbetslösa ungdomar för att minska risken för utslagning och utanförskap

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna