För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Marie och Anders Berger korades till Årets Företagare i Bengtsfors kommun 2021

Publicerad 8 dec 2021
De två syskonen driver Familjeföretaget Bergers Lek & Bosättning. Det är ett företag som alltid legat i framkant och utvecklats i enlighet med den rådande tiden. Med en hundraårig historia fortsätter deras utveckling och utbudet växer. Nyligen öppnade de en sko- och klädbutik.

I oktober utsågs syskonen Marie Berger och Anders Berger till Årets Företagare i Bengtsfors 2021. Det var nästan på dagen som deras far 30 år tidigare fick ta emot utmärkelsen 1991 och att syskonen nu fick utmärkelsen i egen regi är de båda glatt överraskade och väldigt stolta över.

Anders Berger fick berätta mer om företagets historia som egentligen hade sin början redan 1903.

Berätta lite kort om ditt företag Bergers Bosättningsaffär i Bengtsfors AB? 

  - Vi har en lång historia bakom oss i familjen kring att driva företag och det var min farfar som en gång i tiden startade allt och drev då 1903 plåtslageri här i Bengtsfors. Butiken kom att utvecklas och de första varorna förutom plåtslageriprodukter var badbaljor och kaffepannor. Min Pappa Erik fick axla företaget redan som 16 åring efter farfars bortgång. Han valde en annan inriktning eftersom personalen på plåtslageriet under denna tid fick rycka ni i armén. Pappa gjorde då en resa till Småland och glasriket, där han hämtade hem glas och porslin som blev en stor framgång. Detta sortiment finns även hos oss än idag.
Under 80-talet började jag och Marie med att jobba i verksamheten tillsammans med min far och mor och från 1990 kom vi att ta över hela rörelsen. Vi driver idag butik i Säffle och Bengtsfors där vi har ett gott utbud av leksaker, smycken, presenter och andra bosättningsartiklar. Det senaste tillskottet är en skobutik som vi slagit ihop med en befintlig klädbutik.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?  

-Vi har under flera år samlat på oss goda erfarenheter och kunskaper samt fina kundkontakter. Detta har byggt upp en god lönsamhet för oss som inneburit att vi kunnat minska våra risker. Vi är också ett starkt team som alltid jobbar med en bra framförhållning och spaning vilket lagt grunden för den framgång vi ser idag.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?  

-Vi jobbar med våra grossister där vi försöker få deras emballage att bli mer hållbart och minska i omfattning samt användningen av främst plast. Det är ett långsiktigt arbete som vi hoppas fler engagerar sig i. I den andra änden sorterar vi noggrant allt material och gör den insats som krävs för att mer skall kunna återvinnas. Lokalt stöttar vi flera av föreningarna i Bengtsfors och Säffle som är viktiga för en aktiv och levande ort.
En annan uppskattad sak vi gör är de kassar som vi tar betalt för i butikerna, där hela överskottet går till välgörande ändamål.

Vilken är era största styrkor som företagare?

 -Vi finns alltid i verksamheterna och det är något vi trivs med. Vi gillar att fokusera på den dagliga handeln och vi kompletterar varandra bra i de utmaningar som vi stöter på.  

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare/företagare?

- De ser oss mer som sina kollegor, vi involverar vår personal i många frågor och låter dem ta ansvar. Det är inte så mycket vi och dom utan ett mer fördelat arbete än tidigare.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

- Vi har precis öppnat en skobutik och slagit ihop den med en klädbutik vilket är helt nytt för oss och jättespännande att jobba med. Vi ser ljust på framtiden och har haft det otroligt bra även under rådande pandemi.

rosellmagasinetÅF2021.png

* Bilder från utdelningen på Rosell Magasinet i Bengtsfors

Motivering till årets företag i Bengtsfors kommun

Årets Företagare i Bengtsfors kommun är företagare av födsel och ohejdad vana. Syskonen Marie och Anders Berger har sedan tidigt nittiotal funnits med som ägare av Bergers Bosättningsaffär i Bengtsfors AB och de förvaltar väl det familjeägda företaget som funnits sedan 1915. Familjeföretaget har alltid legat i framkant och utvecklats i enlighet med den rådande tiden. Förutom att företaget finns längs stora delar av Storgatan i Bengtsfors har de också verksamhet i Säffle. Det senaste tillskottet är övertagandet av Skohörnan. Utbudet erbjuder något för alla; leksaker, väskor, smycken, husgeråd, porslin, kläder och skor med mera.

Marie och Anders brinner för utvecklingen av Bengtsfors centrum och handel. De är två kända ansikten för de flesta Bengtsforsbor samtidigt som de är förträffliga Bengtsfors-ambassadörer för besökare och andra kontakter.

 

 

Fler nyheter från Företagarna