headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Hallå där, Östen Hallenbert, ordförande i Företagarna Vårgårda!

Östen Hallenbert är ordförande i Företagarna Vårgårda och driver sitt företag Vårgårdabuss. Hur mår Vårgårdas företagare under rådande coronakris och hur har kommunen agerat? Vi ringde upp Östen och ställde några snabba frågor för att ta reda på det.

 

Hur har ditt företag påverkats av coronakrisen?

– Jag driver ett bussbolag med 150 anställda. Det är mest skolskjuts och länstrafik och den delen rullar på. Beställningstrafik har avtagit och det är klart att det är tungt för oss men läget är inte akut.

Vad är signalen från era medlemmar?

– Vi upplever att många företagare är förlamade. Det är så mycket information att ta del av och sortera. Man vet inte var man ska börja.

Har du hört några positiva signaler?

– Ja faktiskt så har en lokal skohandlare, som tidigare klagat på att det är för lite folk som handlar i butiken, berättat att det har varit ganska bra med kunder nu. Många tänker nog till och vill stötta våra lokala företagare i så stor utsträckning som möjligt.

Hur har ni samspelat med kommunen i frågorna? Något som kommunen gjort extra bra?

– Vi har ett jättebra samspel och vi har regelbunden kontakt med kommunchefen och näringslivssamordnaren. Center of Innovation (en ideell förening som jobbar med näringslivsfrågor på uppdrag av kommunen och företagen i kommunen) kommer att ta in en konsult som ska hjälpa företag med allt det praktiska kring korttidspermittering, för att underlätta för företagen. Kommunen har också gjort andra åtgärder, exempelvis har de senarelagt tillsynsavgifter och börjat diskutera tillfälliga uppskov av hyror för hyresgäster som är drabbade. Kommunen har också diskuterat att köpa presentkort av våra lokala handlare och dela ut till anställda. 

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap