headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Så genomför du det perfekta videomötet

Ställ inte in dina möten utan boka om till videomöten istället. Det tycker Företagarnas medlem Michael Alphov, en av alla företagare som drabbats av rådande Coronapandemi. Här bjussar han på sina bästa tips på hur du genomför det perfekta videomötet.

Michael Alphov driver sitt företag Effektiva Metoder Norden AB, med säte i Mölndal. Han erbjuder bland annat föreläsningar på temat effektivitet och hur man skapar möten i världsklass. Företagarna har anlitat honom som föreläsare vid ett flertal evenemang. 

Hur mår du och hur har den senaste veckan varit för dig?

Personligen mår jag och familjen bra och vi har inte, vad jag vet, blivit smittade av coronaviruset. Sista veckan, eller rättare sagt de sista dagarna, har varit oerhört omtumlande med en snabb förändring av nuläget. Det var nog ingen av oss som riktigt var beredd på den snabba svängningen som skett de sista dagarna.  

På vilket sätt har du i din företagarroll drabbats av Coronapandemin?

Det mest påtagliga är att alla mina inbokade föreläsningar, utbildningar och nätverksträffar från nu till slutet av maj har blivit avbokade eller ombokade till ett senare tillfälle. Från att ha haft en fullbokad kalender så finns det plötsligt massor av luft. Det är givetvis tråkigt på många plan, då följden blir att intäkterna uteblir. Dock gäller det att inte deppa ihop för mycket utan tänka annorlunda, så det som har hänt är att jag kommer köra ännu mer av mina (pågående) individuella uppföljningar och träningar via Teams eller Zoom. Igår höll jag även den sista fysiska föreläsningen som ej blivit avbokad och då var flera av deras medarbetare med via Teams vilket funkade utmärkt! Min inställning är att det bara gäller att våga testa med videomöten samt lära sig hur det fungerar så är det nästan som ett vanligt möte.  
 

Du är ju känd för att vara en person som har föredömligt god planering i allt du gör, vilket du försöker förmedla med dina föreläsningar. Hur hanterar du situationen nu, när det mesta känns lite kaosartat och surrealistiskt? Går det att hålla fokus och jobba på som vanligt?

­­När inget är som vanligt och vi är i en situation som ingen av oss varit i förut så är det viktigaste att vi alla hjälps åt och gör det vi kan, tänker jag. Både gällande livet i stort men också i affärslivet. Min plan är att försöka utnyttja all tid i min tomma kalender till att boka massor av videomöten för att fortsätta driva affärerna framåt och boka in nya uppdrag. Dessutom kommer jag fortsätta skriva mycket inom de ämnen jag brinner för och dela med mig av detta på min hemsida och i mina sociala kanaler. Vår podcast  Alphov & Lopez kommer också att fortsätta komma ut med nya avsnitt så jag kommer att ha att göra. Mitt råd, om man nu ska ge råd, till alla företagare är att försöka hålla aktivitetsnivån uppe även i denna svåra stund. Passivitet leder ingenstans, så utnyttja tiden till att förbereda och planera för kommande framgångar, hur svårt det än kan kännas just nu. 

Michaels sex bästa tips på hur skapar det perfekta videomötet

  1. Var förberedd

Läs på och lär dig tekniken. Kolla tekniken. Gör det du behöver göra oavsett roll för att skapa ett proffsigt och friktionsfritt möte med fokus på målet.

  1. Anslut i tid

Saker händer och teknik kan strula. Anslut i god tid så hinner du till och med uppdatera programmet när pop-uprutan som du fruktat dyker upp…

  1. Introducera

Är det en rimlig mängd deltagare så är en snabb presentationsrunda bra att genomföra. Ett enkelt ”Hej, jag heter Xx” duger fint.

  1. Fokusera

Stäng ner alla andra program. Sätt telefonen på ljudlös och ha fokus på mötet. Inte mejla, inte tjuvjobba och inte kolla sociala kanaler. Fokus!

  1. Var proffsig

Var sitter du när du genomför ditt möte? Vilken är bakgrunden? Tänk på att du kan ”blurra” bakgrunden i många videoprogram.

  1. Titta i kameran

Titta alltid in i kameran när du pratar och inte på ”rutan” med dig själv. Känslan av kontakt kommer då bli oerhört mycket bättre.

 

Läs också Företagarnas guide till videomötestjänster 

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap