headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Ägarskiftesseminarie drog fullt hus

Intresset var rekortstort på ägarskiftesseminariet på Åbytravet, Mölndal, som i september avslutade Västra Götalandsturnén 2019.

Alla företagare kommer någon gång behöva ta ställning till hur och om deras företag ska leva vidare när de själva inte vill eller kan driva företaget.  Ett lyckat ägarskifte till extern köpare eller inom  familj kräver förberedelser. Och tid!

Börja! En bra start kan vara en företagsvärdering.

Anders Ydstedt,  entreprenör och expertföreläsare inom ägarskifte , presenterade olika steg för att komma till ett skifte:

 1. Börja i tid
  En försäljning eller skifte tar tid och energi från att driva företaget. Börja i god tid för att ge skiftet bäst förutsättning.
 2. Trimma företaget
  Till exempel avyttra tillgångar som du inte vill ska följa med försäljning. Skriv leverantörsavtal där det inte finns. Dokumentera noggrannt och knyt nyckelkompetens till företaget.
 3. Skall barnen ta över?
  Vill alla barn ta över eller bara ett? Diskutera med hela familjen. Skiftet kan påverka många i familjen, även om de inte kommer att ta över verksamheten.  Känns samtalet svårt eller drar du dig för att göra det? Ta gärna hjälp av någon extern person som familjen litar på för att föra samtalet.
 4. Var finns köparna?
  Konkurrenter, leverantörer, partners, grannar, anställda är några som kan vara intresserade att ta över företaget.
 5. Vad är företaget värt?
  Gör en företagsvärdering! Där kan även olika förslag komma fram för att höja värdet.
 6. Vilka kan ge råd?
  Revisorn är en part, men kom ihåg att det kan finnas ett egenintresse. Ta även hjälp av företagsmäklare, jurister och sist men inte minst andra företagare. Det finns säkert flera i din omgivning som gjort detta förut. Gå på olika nätverksträffar för att komma i kontakt med företagare som sålt eller skiftat.
 7. Vad händer med mig?
  Alla ovan steg brukar de flesta klara av. Det är dock lätt att glömma sin egen framtid. När inte telefonen ringer längre och en 70-timmars arbetsvecka är utbytt mot fritid - vad händer då? Renoveringsprojekten räcker antagligen inte, hitta även andra engagemang som ger värde för dig!

Extra tack till Helene Winberg och Robert Olsson, Frontside Electronics AB och Fredrik Danielsson som generöst delade med sig av erfarenheter av ett generationsskifte respektive företagsförsäljning.

Ägarskifte Mölndal Helene och Robert Frontside Electronics.jpg

Ägarskifte Mölndal Fredrik Danielsson och Linda.jpg

Varför en turné om ägarskifte?

En av sex företagsledare har passerat pensionsåldern. Om alla de företagarna lägger ner sina företag skulle 310 000 arbetstillfällen försvinna. Det är viktiga anställningar, skattekronor till våra kommuner och viktig faktor till en levande kommun.  Vi vill att så många företag som möjligt kommer att leva vidare efter att nuvarande ägare valt att pensionera sig.

Bakom turnén stod Företagarna Västra Götaland, Svenskt Näringsliv och kommunen på de platser vi var. Turnén har varit i Håverud, Stenungsund, Skövde, Borås och Mölndal.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap