headphones newspaper video-player

De vann Utmärkelsen - priset för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv

Vilka som blev vinnare av Utmärkelsen 2019, Göteborgsregionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv, avslöjades nyligen på Gymnasiedagarna och Future Skills stora scen.

Utmärkelsen är Göteborgsregionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv. Under ett antal år har priset delats ut för att uppmärksamma och premiera verksamheter inom grundskola, gymnasieskola och företag som arbetar särskilt bra och kvalitativt med samverkan mellan skola och arbetsliv. Sedan några år tillbaka delas även priset ut till en yrkeslärare.

Vinnarna väljs ut av en jury bestående av representanter för näringslivet, däribland Företagarna, och fack (SAK-rådet - Skola arbetslivskontakter*) samt utbildningspolitiker. 
*SAK-rådet består av: Business Region Göteborg, SACO, Västsvenska Handelskammaren, TCO-rådet i Storgöteborg, Svenskt Näringsliv, Arbetsförmedlingen, Göteborgsregionen (GR), Företagarna och LO-distriktet i Västsverige

Vinnarna är:

  • Grundskola: Växthusets skola, Mölndal
  • Gymnasieskola: Partille Gymnasium
  • Årets yrkeslärare: Carolina Alexandersson, Yrkesgymnasiet i Göteborg
  • Företag: Plåtslagarna i Ale samt Hogia i Stenungsund

 

I kategorin företag blev det i år två vinnare; Hogia (stort företag) och Plåtslagaren i Ale (mindre företag).

Piaab

Till höger på bilden syns en glad Mathias Mattsson, som just slagit ihop sitt företag Plåtslagaren i Ale med Mattias Kloo (t v) och hans företag Gårda. Tillsammans har de blivit Pogab.

Motivering Plåtslagaren i Ale:

Årets företag har ett kontinuerligt nära samarbete med flera skolor. Utöver att ta emot praoelever från grundskolan varje termin besöker även företaget skolor för att informera om branschen och yrkesrollen.

Samverkan sker även med gymnasieskolor där eleverna ges möjligheten att träna sina praktiska färdigheter under en lärlingsansvarig handledare, vilket skapar en uppskattad bredd i lärandet. I branschen agerar företaget på ett unikt sätt och är ett bland få företag som tar emot praoelever. Genom sitt arbete inspirerar företaget även andra företag att engagera sig i olika typer av samverkansaktiviteter och bör betraktas som ett föredöme.

- Många tror att man inte kan ta emot praktikanter om man har en "farlig" arbetsplats. Vi är ofta på farliga arbetsplatser, då vi jobbar på tak. Men vi har också en verkstad där vi byggt upp ett tak, där våra praktikanter och lärlingar kan vara och öva. Så allt går om man bara vill. Jag vill se fler företagare inom yrkesbranschen som tar ansvar och engagerar sig i skolan, säger Mathias Mattsson.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap