headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Kärleken till bakning gav en nystart

Redan som barn drömde Asha Polampalli om att baka och att ha en egen butik. Efter några omvägar befinner hon sig där idag och hon stortrivs. Hon har byggt om en lokal bredvid villan i Vargön till kök och därifrån säljer hon också det hon bakar. Asha är en av 50 soloföretagare som porträtteras i boken Minst & flest - en viktig bok om soloföretagare.

Det var inte någon självklar väg dit. Först utbildade hon sig till sköterska och arbetade inom vården på labb. Tyvärr blev hon utsatt för kränkande särbehandling på arbetsplatsen vilket löstes med advokat, och därefter valde hon att säga upp sig.

Asha har alltid älskat att baka och under en sjukskrivning började hon baka allt mer som tidsfördriv. Helt plötsligt bakade hon så mycket att familjen inte hade användning för allt så hon började sälja det till självkostnadspris. Genom vänner och bekanta och genom Facebook spred sig ryktet och köparna som knackade på dörren blev allt fler.

Till slut insåg hon att detta kanske var något hon kunde leva på. Hennes tidigare erfarenheter gjorde att hon inte hade någon lust att återvända till sitt gamla jobb och därför var det extra lockande att prova att förverkliga sin dröm.

Asha har starka principer och gör allt hon kan från botten och upp. Inga halvfabrikat eller onödiga tillsatser. Vill en kund göra en beställning som kräver något som hon känner att hon inte kan stå för så tackar hon nej.

Hon bakar det hon har lust till och har inte så mycket av ett standardutbud även om det alltid finns lite småkakor och bullar att köpa, och det fungerar bra. Kunderna har inga problem med det, tvärtom kan det verka.

Utan att egentligen ha marknadsfört sig alls så har hon fullt upp. Hon har lite dekaler på bilen men det finns inte ens någon skylt vid lokalen som visar vad som finns där, utan folk kommer dit för att de vet var hon finns.

En speciell nisch hon funnit är laktos- och glutenfria bakverk. Det är lättare att få tag på sådant idag än det har varit men Asha erbjuder i stort sett allt hon gör i sådana varianter, inklusive tårtor, och det är ovanligare.

Det har varit en omtumlande resa och ibland kanske det gått lite fort, men det har fungerat bra. Något som hjälpte var så klart att hon halvt om halvt var igång redan genom hobbyverksamheten när hon registrerade sitt företag. Det som varit besvärligast har kanske varit byråkratin, att förstå moms och andra bestämmelser.

Redan när hon drev det hela som hobby blev det någon frågeställning från en kund om det Asha gjorde var ok, och eftersom hon är noggrann med att allt ska gå riktigt till tog hon kontakt med Skatteverket och fick det utrett. De hade inget att invända. Kontakterna med dem har sedan fortsatt. Många som funderar på att starta eget går någon kurs först men det har inte Asha tagit sig tid till utan hon har tagit allt som det kommit. Det har gått bra men det har blivit många samtal till Skatteverket.

– Ibland kan det bli lite överväldigande och kännas som att man inte räcker till för allt som skall göras men med bra stöttning från släkt och vänner har det gått bra ändå, och för mig uppvägs allt sådant av en sak; att man som företagare får bestämma själv.

Reportaget med Asha är hämtad ur boken "Minst & flest - en viktig bok om soloföretagare". Soloföretagare är viktiga, men en grupp av företag som ofta glöms bort av politikerna. Det vill vi på Företagarna ändra på! I boken kan du låta dig inspireras och lära dig av 50 soloföretagares vardag. Visste du till exempel att 74 % av alla företag i Sverige är soloföretag och att de i snitt bidrar med 12 % av de kommunala skatteintäkterna? 

 

  Klicka här för att läsa Minst & flest

 

 

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap