För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lullans jobb – att rädda liv

Publicerad 4 apr 2019
Möt Företagarnas medlem Lullan Backman, en av 50 soloföretagare som porträtteras i boken Minst & flest - en viktig bok om soloföretagare.

– En gång hade jag bara två bokade till en kurs och jag tänkte ställa in. Men så genomförde jag den ändå. Veckan därpå ringde den ena deltagaren och berättade att hon räddat livet på en man tack vare HLRkursen, berättar Lullan Backman.

Lullan har drivit sitt företag som numera heter Heartex Första Hjälpen AB sedan 2003, först som enskild firma och sedan 2014 som aktiebolag.
– Det blir mer gediget med ett aktiebolag och när jag lade till första hjälpen i företagsnamnet blev jag mer sökbar på nätet!

Hon berättar att hon jobbade som intensivvårdssjuksköterska när hon kom i kontakt med en patient som arbetade som företagssköterska. Patienten var så nöjd med Lullans bemötande att hon blev ombedd att vikariera för henne vid nästa operation och eftersom Lullan kände sig ganska färdig med vården tackade hon ja. Detta ledde senare till att Lullan fick hålla i företagets HLR-utbildningar på timmar.
 – En av deltagarna tyckte att jag gjorde detta så bra och undrade om jag inte kunde ta kontakt med hans fru för att utbilda även dem. Jag ringde och vi kom överens. ”Då kan du bara fakturera”, sa hon. ”Okej”, sa jag och la på luren.
Hur gör man då, tänkte Lullan och fick se en annons om en Starta eget-kurs i Kungälvs-Posten. Hon gick kursen och i december 2003 startade hon sitt företag.

En kund fanns med från början. Sedan gällde det att skaffa flera.
– Men marknadsföring är inte min grej. Jag delade ut lappar och ringde några kalla samtal – det var förfärligt!
Men så gick hon med i Företagarna och insåg att hon var duktig på att prata för sig när hon träffade folk. Så hon satsade på nätverk.
– Jag har fått flera kunder via Företagarnas träffar och jag är med i Qoola Qvinnor. Jag har också varit med i BNI (Business Network International). I nätverk kan det räcka med en enda kontakt som kan generera flera affärer. Som den gången Lullan åkte med Qoola Qvinnor på en resa till Kroatien. Där kom hon i samspråk med en kvinna som var säkerhetssamordnare i Göteborgs kommun.
– Hon behövde någon som kunde HLR. Det här var 2014 och det genererar kunder än idag.

Lullan ser också till att synas i olika sammanhang, genom att lotta ut livräddningskurser eller föreläsa om exempelvis stroke.
– Jag brinner verkligen för mitt jobb! Att vara egen innebär att jag får styra över min tid och göra det jag är bra på. Dessutom får jag så mycket energi tillbaka från mina deltagare.

Att växa genom att anställa är inget för Lullan, hon har provat. Däremot jobbar hon tillsammans med en ambulanssjuksköterska i Halmstad – tillsammans har de registrerat varumärket SaveHeart och hon samverkar gärna med andra HLR-instruktörer i olika projekt.

Lullan är också engagerad i Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning, där hon bidragit med utformning av Första Hjälpen-programmet, som grundar sig på riktlinjer från ERC (European Research Council). Lullan har dessutom lyckats med konststycket att vinna kommunala upphandlingar, både ensam och tillsammans med en annan soloföretagare.
– Det är jag stolt över!

Lullans bästa tips till blivande egna företagare:
• Gör en affärsplan så att du kan ta ut en rimlig lön. Man måste själv tänka på sjukpenning och pension, det är bättre att ta ut lön än att spara pengar på kontot.
• Gå med i nätverk. Övriga medlemmar blir både dina arbetskamrater och dina försäljare.

Reportaget med Lullan är hämtad ur boken "Minst & flest - en viktig bok om soloföretagare". Soloföretagare är viktiga, men en grupp av företag som ofta glöms bort av politikerna. Det vill vi på Företagarna ändra på! I boken kan du låta dig inspireras och lära dig av 50 soloföretagares vardag. Visste du till exempel att 74 % av alla företag i Sverige är soloföretag och att de i snitt bidrar med 12 % av de kommunala skatteintäkterna? 

 

 

   Klicka här för att läsa  Minst & flest

Fler nyheter från Företagarna