För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Senaste nytt från Klimatklivet

Publicerad 7 maj 2018
Här kommer senaste nytt från Länsstyrelsen i Västra Götaland om investeringsstödet Klimatklivet, som går att söka för åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser.

Mer om stödet går att läsa på Naturvårdsverkets hemsida

Workshop 14:e juni: Vill du ha hjälp med din ansökan till Klimatklivet?
Den 14:e juni bjuder vi på länsstyrelsen in till en workshop där vi kommer ge den kunskap som behövs för att skicka in en ansökan, och fördjupa oss i att beräkna utsläppsminskningar och göra en lönsamhetskalkyl. Det finns även chans för dig som har specifika frågor om din ansökan att ställa dem till oss som arbetar med Klimatklivet på länsstyrelsen.

Plats: Länsstyrelsens kontor i Göteborg, Södra Hamngatan 3 (anmäl dig i receptionen vid ankomst).
Tid: torsdag 14 juni kl. 13.00-16.00
Program och länk till anmälan finns här. Sista anmälningsdag är den 8:e juni.

Intresset för att söka stöd från Klimatklivet växer! Under årets första ansökningsomgång i januari-februari fick Naturvårdsverket in totalt 571 ansökningar, vilket är ett nytt rekord. Beslut för dessa ansökningar väntas komma under maj månad. Just nu är vi mitt uppe i en ny ansökningsomgång som stänger den 17:e maj, och vi hoppas på många sökande även denna omgång! Årets nästa (och sista) ansökningsomgång kommer att hålla öppen mellan 27:e augusti och 27:e september.

Sedan 2015 har Naturvårdsverket beviljat 2,8 miljarder i stöd till 1559 åtgärder. Mer än 70 % av medlen går till privata företag. Den största åtgärdstypen till antal är laddstationer för elfordon, men Klimatklivet stöttar även riktigt stora investeringar i åtgärder som har en potential att kraftigt minska utsläppen. Dessa investeringar handlar bland annat om produktion samt distribution av flytande biogas, produktion av andra biodrivmedel samt omställning av energiförsörjning inom industrin. Dessa åtgärder behövs för att få till det teknikskifte som minskar utsläppen av växthusgaser. Mer om resultaten för Klimatklivet går att läsa här.

Projektet Fixa Laddplats är igång!
Bästa sättet att ladda elbilen under natten är vid bostaden. Men hur funkar det om man bor i lägenhet? Projektet Fixa Laddplats hjälper bostadsrätts- och samfällighetsföreningar att ställa krav, hitta rätt pris och söka stöd för installation av laddplatser. Brf:er och samfällighetsföreningar är välkomna att anmäla sig till någon av de kostnadsfria utbildningsträffarna. Mer information och länk till anmälan finns på: www.hallbarutvecklingvast/fixaladdplats

Här kommer utbildningsträffarna hållas:

  • Trollhättan 22 maj, kl 18-21, Folkets Hus Kulturhuset. Sista anmälan 15 maj
  • Borås 7 juni, kl 18-21, Quality Hotel Grand. Sista anmälan 29 maj
  • Göteborg 28 augusti, kl 18-21, Folkets Hus. Sista anmälan 21 augusti
  • Skövde 4 september kl 18-21, Kulturhuset. Sista anmälan 28 augusti

Lönsamhetskalkyl för icke-publik laddning slopas i ansökan
En annan nyhet för Klimatklivet är att ingen lönsamhetsberäkning behöver bifogas för att ansöka om stöd för icke-publika laddstationer. Detta gäller från och med april 2018 under förutsättningen att investeringen inte innebär några externa intäkter. Med externa intäkter menas avgifter som betalas in av utomstående till den som sökt stödet, t ex gäster, besökare, kunder eller anställdas privata bilar. Om man bara tar ut självkostnadspris för elen från dessa räknas inte det som en extern intäkt, eftersom intäkter och kostnader tar ut varandra. Mer om detta går att läsa i Naturvårdsverkets vägledning för lönsamhetsberäkningar.

Vad går det att söka stöd för?

En sammanställning av exempel på beviljade projekt går att se här. Det går bland annat att söka stöd för:

  • Energikonvertering – åtgärder som fasar ut användningen av fossila bränslen
  • Merkostnader för investeringar i fossilfria fordon och arbetsmaskiner
  • Åtgärder för energieffektivisering
  • Laddinfrastruktur för elfordon
  • Informationsinsatser för beteendepåverkan

Vad går inte att söka stöd för?

  • Stöd ges inte till privatpersoner.
  • Stöd ges inte till verksamheter som omfattas av handel med utsläppsrätter – med undantag för åtgärder som rör spillvärme
  • Stöd får inte ges till åtgärder som:
       o   måste genomföras enl. lag, annan författning, villkor i tillstånd,
       o   berättigar till elcertifikat (se Lag (2011:1200) om elcertifikat),
       o   innebär marknadsföring av en specifik produkt,
       o   har påbörjats innan beslut om stöd
       o   är lönsamma (återbetalningstid inom 5 år).

Naturvårdsverkets hemsida finns mycket vägledning att få om Klimatklivet, men har ni frågor eller idéer ni vill bolla är ni alltid välkomna att höra av er till oss på länsstyrelsen. Vi som arbetar med information och rådgivning för Klimatklivet är:

 

Fler nyheter från Företagarna