För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Förbjud inte drönare

Publicerad 12 dec 2016
Det krävs tydliga regleringar i användandet av drönare, snarare än förbud. Ge företagen dispens till dess att en ny lag är på plats, skriver Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson i en debattartikel i Göteborgs-Posten, tillsammans med Gustav Gerdes, ordförande för UAS, samt Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Läs även: Sveriges hetaste drönarbolag.

Läs även:
 Viktigt att tänka på om du använder drönare i din verksamhet

Vilka regler gäller för drönare? Den 21 oktober kom en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som fastställde att fotografering med hjälp av drönare ska anses av övervakning och omfattas av kameraövervakningslagen.

Den 17 november gick Datainspektionen ut med råd till länsstyrelserna när de ska göra sin tillståndsbedömning. Råden innebär att man öppnar upp för vissa typer av räddnings- och forskningsarbete. Men stora delar av drönarbranschen lämnas i en gråzon där tillstånden ska bedömas utifrån huruvida aktivitetens integritetsintrång kan ”reduceras till försumbarhet”.

Vi anser därför att lagen måste ändras skyndsamt – och tills det är gjort borde företagen som använder sig av drönare få dispens.

Drönarfrågan kan verka liten, men faktum är att användningen av drönare ökar snabbt. I dag finns det 1 600 tillstånd enligt Transportstyrelsen, nästan fyra gånger så många som 2014.

Många användningsområden

Inom jord- och skogsbruk kan drönare effektivisera avancerat arbete genom att kartlägga stora landområden, vilket sparar in både på tid och miljö. Ytterligare användningsområden är till exempel inspektion av kraftledningar och byggnader.

I och med domen i Högsta förvaltningsdomstolen kommer Länsstyrelsen bara kunna ge tillstånd om syftet med användningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Lagen utgår från att främst brottsförebyggande eller olycksförhindrande syften är legitima. Risken är överhängande att drönare bara kommer att få tillstånd för dessa snäva användningsområden, även efter Datainspektionens bedömningsråd.

Läs hela artikeln på gp.se.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna