headphones newspaper video-player

Politiker och RUT-företagare diskuterade framtid inom branschen

Företagarna Västra Götaland och About Time arrangerade den 1 december ett rundabordssamtal om RUT-avdraget i Göteborg. Riksdagspolitiker och företagare verksamma inom RUT-branschen deltog. Diskussionerna handlade om hur vi kan skapa en långsiktighet för branschen, så att man vågar satsa och utveckla sin verksamhet, oavsett vilka partier som styr. Just nu upplever många RUT-företagare att det ligger en våt filt över branschen. En bransch som hittills skapat ca 17 000 anställningar.
Publicerad 12 dec 2014

Martin Pernheim

Innan gruppdiskussionen startade presenterades lite fakta och statistik från RUT-branschen. Martin Pernheim från Skatteverket visade vilka positiva effekter som RUT-avdraget har gett. Några nyheter och positiva besked:

  • - Fortsatt minskat skattefusk; särskilt städ- och byggtjänster – både efterfrågan och utbud har minskat.
  • - Skatteverket kommer att införa en tjänst som gör att man kan se hur mycket man måste tjäna/skatta i förhållande till hur mycket RUT-avdrag man får nyttja.
  • - Antal köpare och utövare ökar.
  • - Även enskilda firmor kan ha en bokförare f om jan 2015

 

Göran Gustafsson

Göran Gustafsson från About Time presenterade en enkätundersökning som gjorts bland RUT-företagare. Det klart största hindret för expansion hos RUT-företagare är osäkerhet kring RUT-avdraget. Det näst största hindret är förordningar och regler.

Görans sammanfattning var: Svart städning är inte ett alternativ längre, samhällets inställning har ändrats totalt.

 

 

Monica Lindstedt, Företagarnas ordförande och grundare av Hemfrid, var med i diskussionerna på videolänk. "Obegripligt att man vill halvera RUT när jobben ska vara den viktigaste frågan. Politiker underskattar vad de skapar för känslor hos rut-företagare. Man lägger snubbeltråd och en våt filt över branschen. Jag kan ge bevis för att staten får in 358 kr till staten efter RUT, det kostar alltså inget för staten."

 

Lite av det som diskuterades under mötet:

Är det rimligt att stötta en specifik bransch? När är det "klart"? Finns det någon bortre gräns för rutavdraget?

Göran Gustafsson, About Time: "Det är ju en subvention. Man är inte beredd att betala så mycket för något man skulle kunna göra själv. Det är många kvar som ska våga ta klivet över tröskeln att släppa in någon i sitt hem osv."

Aron Modig, Kristdemokraterna: "Egentligen inte rimligt att stötta en specifik bransch. I detta fall överväger de positiva effekterna. Vi har så högt skattetryck i Sverige, vanligt folk har inte råd att betala fullt ut för den här typen av tjänst. Om det här gör att människor mår bättre och får ihop livspusslet, ser jag inte att det bör finnas någon bortre gräns."

Annicka Qarlsson, Centerpartiet: "Tror många jobb skulle kunna skapas runt RUT. Ge större frihet istället för att begränsa friheten."

Finns det en möjlighet att fatta beslut över blocksgränserna?

Mattias Jonsson, Socialdemokraterna: "Självklart skulle vi kunna sätta oss och diskutera över partigränserna med rätt statistik osv. Vi kommer inte att plocka bort RUT som det ser ut nu. Vi borde inte ha subvention för vissa branscher egentligen. Vi hade vunnit mycket om vi hade haft en och samma momssats. Det skulle underlätta administration. Tack för initiativet till detta möte, oerhört viktigt att få med era synpunkter. Vi måste ha tydlig argumentation om varför vi gör förändringarna i partiet. Vi måste få ner arbetslösheten. Man behöver hjälp med att få ihop livspusslet."

Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor