För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hur kan man attrahera morgondagens arbetskraft och få dem att stanna kvar?

Publicerad 10 okt 2022
Förra veckan anordnades den andra Näringslivsfrukosten i Sundsvall där temat var attraktion och lojalitet av arbetskraft.

Felicia Pournasiri, Handelskammaren Mittsverige, modererade samtalet och fick bland annat chansen att prata med Katarina Nordberg, Head Remote Advisory Center Insurance på SEB samt Emile Frantzén, vd på Elkapsling, som båda är inflyttade till Sundsvall och valt att stanna kvar för den livskvalité som Sundsvall och Västernorrland erbjuder.

Utveckling är A och O

Katarina lyfte vikten av att utveckla människor på bredden, tidigare har man sett karriärsutveckling i form av en ny roll men utveckling är så olika för olika människor. Det viktiga är att lyssna på sina anställda och erbjuda olika former av utveckling så det passar individen så att den vill stanna kvar.

Utöver att trivas med arbetet så lyftes även Sundsvalls närhet till naturen upp som en punkt där staden sticker ut från mängden. "Vi måste bli bättre på att vara lite stoltare, det är lätt att bli hemmablind när man har nära till allt" säger Emile Frantzén.

”Vart i världen kan man åka skidor och ha utsikt över havet?”
- Emile Frantzén

På frukostens senare programdel så var fokuset just på den framtida arbetskraften. Två UF-företag fick chansen att presentera sina affärsidéer:

Rejuiced UF från Sollefteå med Simon, Thea och Elida lyfter upp ett viktigt problem inom miljön kring matsvinn; Över 30,000 ton frukt slängs varje år. Genom detta problem så ville dom komma på något som kan reducera matsvinnet samt att dom upplevde att utbudet på juice kunde förbättras, och med det kom Rejuiced UF till liv. Deras affärsidé bygger på att ta vara på den frukten som finns och göra juice i stället för att låta den gå till spillo.

Ett annat hett ämne just nu är IT och det fokuserar Linus och Anton från Härnösand på med deras UF-företag. IT Kåren UF är en IT-inriktad allservice där dom hjälper till med stort som smått. Idéen väcktes dels från deras intresse men dom berättade även att flera, framför allt äldre, ofta blir runtskickad för att lösa olika typer av IT-ärenden. Därmed fann dom deras affärsidé där det finns potential att stötta upp med olika problem.

Vi ser med spänning framemot vad den nya arbetskraften kan bidra med och hoppas att dom vill fortsätta bedriva entreprenörskap även efter deras UF-tid.

Save the date - 8 november

Den 8 november är det dags för nästa Näringslivsfrukost i Sundsvall, spara datumet i kalendern redan nu.

Näringslivsfrukosten är ett samarrangemang mellan Företagarna, Handelskammaren Mittsverige, Mittuniversitetet, Clarion Hotel Sundsvall, Bron Innovation, Ung Företagsamhet samt Bizmaker.

Fler nyheter från Företagarna