podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hemligheten bakom framgångarna för Mjälloms Tunnbröd stavas åstakommation

Publicerad 22 aug 2022
Vatten, mjöl och heta ugnar. Det är ursprunget till den svenska brödklassikern tunnbröd. Tunnbrödets historia går att spåra till Höga Kusten och i den lilla byn Mjällom grundades 1923 Sveriges äldsta tunnbrödbageri, Mjälloms Tunnbröd.
Torbjörn Ullsten, vd på Mjälloms tunnbröd är Årets Företagare Västernorrland

Huvudägare och vd för Mjälloms Tunnbröd, Torbjörn Ullsten mottog den 14:e juni utmärkelsen Årets Företagare Västernorrland vid residenset i Härnösand. Vi har pratat med regionsfinalisten.  

-Hej Torbjörn, stort grattis till utmärkelsen Årets Företagare Västernorrland! Vad var det som fick dig att bli företagare?

- Tack, det känns fantastiskt roligt att få ett sådant fint pris! Jag är uppvuxen i en företagarfamilj där familjeföretaget var som ett syskon. För mig var det helt självklart och naturligt att jag skulle driva företag men att det blev att fortsätta att driva familjeföretaget var kanske mer slump än man kan tro.

-Vad är det ni gör på ditt företag som gör att ni sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

- Med vår hundraåriga och genuina historia fortsätter vi ändå att utveckla ett traditionellt mathantverk och dessutom hittar vi hela tiden nya sätt att utveckla företaget. Från att ha varit ett industribageri i en relativt smal kategori så är vi nu dessutom ett besöksmål med 10-tusenltals besökare varje år. Den lilla fabriksförsäljningen är numera en mångmiljonverksamhet med delikatessbutik och restaurang.

Krafors stor.jpg

Landshövding Berit Högman, Torbjörn Ullsten, Kristina Wallin-Nylén Ordförande Företagarna Kramfors, Joakim Sjöstedt Regionchef Företagarna Västernorrland.

-Vad tror du är det främsta skälet att du lyckas som företagare?

- Det är nog den starka drivkraften som finns i ett familjeföretag har tagit oss genom motgångar som många skulle säga varit omöjliga att klara av. Åstakommation kallade min farmor det, idag säger man oftast entreprenörskap! Det har stärkt oss och när vi väl hittade tillbaka till våra rötter så har det gjort att vi vet vilka vi är och vart vi är på väg.

-Den röda tråden som vi lagt ut har vi målmedvetet följt och det har givit den framgång vi ser idag. Historien berättar vi med stolthet, den är bra som den är utan att förfinas och i designen på våra förpackningar ryms både historia, kvalitet och äkthet i en harmonisk kombination.

-Den röda tråden som vi lagt ut har vi målmedvetet följt och det har givit den framgång vi ser idag. Historien berättar vi med stolthet, den är bra som den är utan att förfinas och i designen på våra förpackningar ryms både historia, kvalitet och äkthet i en harmonisk kombination.

-Fantastiskt! Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

-Ja absolut! Jobba med det du tror på - Gör det helhjärtat och satsa hellre på färre saker bara man gör dem fullt ut. Omge dig med bra människor! Ensam är inte stark, bra relationer och goda råd är A och O för att lyckas över tid. Korta framgångar går alltid att uppnå men att utveckla ett hundraårigt familjeföretag kräver långsiktig framgång.

-Tack för goda råd Torbjörn och återigen stort grattis till utmärkelsen, lycka till i Sverigefinalen av Årets Företagare 2022!

 

Fler nyheter från Företagarna