För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Länets småföretag har tredje bästa konjunkturen

Publicerad 19 jun 2015
Artikel i Sundsvalls Tidning 19 juni 2015: Det blåser medvind för småföretagen i Västernorrland. De tycker att konjunkturen nu är så stark att endast två andra län har en mer positiv syn.Industri och bygg har haft den bästa utvecklingen.

Artikel och foto: Tommy Lindberg, Sundsvalls Tidning.

Företagarnas regionchef Thomas Byström menar att den färska småföretagarbarometern visar att länet har väldigt duktiga företagare.

– Länet och främst industrin drabbades hårt vid finanskrisen. Men småföretagen har anpassat sig väl och återhämtat sig steg för steg, säger han.

Barometern bygger helt på företagarnas egna utsagor. Den förra från 2013 visade på en uppgång och det har sedan fortsatt.

Nu är det bara Gotland och Blekinge som tycker att konjunkturen är ännu bättre.

– Det visar på en stabil utveckling, menar Byström.

Det har också lett till fler jobb i länet jämfört med för två år sedan. 28 procent av småföretagen säger att de anställt fler, bara 7 procent har färre anställda. Det är klart bättre siffror än i riket i snitt.

Och det är framför allt länets industriföretag – där bygg ingår – som uppger att de anställt fler. Men även tjänsteföretagen har ökat.

Ännu bättre har småföretagens omsättning utvecklats. Samtidigt har lönsamheten och orderingången fortsatt att förbättras, om än i lägre takt.

Sju av tio småföretagare tror att de har goda chanser att växa på sikt. Men bristen på rätt arbetskraft kan bli ett hinder.

– Många företag tvingas tacka nej till ordrar för att de har fullt upp och inte ens hinner nyanställa. Att hjälpa dem att hitta rätt personer är avgörande, anser Thomas Byström.

Den politiska oron, både lokalt, riks och i Europa bekymrar också småföretagarna.

Men när de ska blicka ett år framåt, så tror både de i länet och i resten av riket på ytterligare en viss förbättring.

– Det känns som att Västernorrland nu insett vilken viktig roll småföretagen spelar, det går åt rätt håll, tycker Thomas Byström.

Länk till artikeln: http://www.st.nu/ekonomi/lanets-smaforetag-har-tredje-basta-konjunkturen

Fler nyheter från Företagarna