För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fel att begränsa vinstuttaget för privata vårdgivare i Västernorrland

Publicerad 8 apr 2015
Det är mycket olyckligt och märkligt att landstinget i Västernorrland i nuläget har fattat beslut om att begränsa vinstuttaget för privata vårdgivare. 

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som bland annat ska utreda återinvestering av vinst och liknande frågor. Det hade varit både klokt och önskvärt att landstinget hade avvaktat resultatet från den utredningen.

En viktig frågeställning som kommer spela roll för utredningens uppdrag är om det är rättsligt möjligt att göra denna typ av vinstinskränkningar för privata företag i välfärdssektorn, eller inte. Detta har vi inga svar på i dagsläget, vilket gör att beslutet vilar på lös grund.

Skapar oro och osäkerhet

Utöver detta kommer landstingets agerande tyvärr att skapa ännu mer oro och osäkerhet i denna sektor. Det är olyckligt eftersom privata vårdföretag i regionen ytterligare kan avskräckas från att investera i sina verksamheter. I synnerhet mindre vårdföretag, utan stora ekonomiska resurser kommer att drabbas – och därmed mångfalden i välfärden. I förlängningen kommer detta att få konsekvenser för patienterna i Västernorrland.

Den ökade efterfrågan på vård- och omsorgstjänster gör att landstingets resurser redan i dagsläget är ansträngda. Att då förhindra och försvåra för privata vårdföretag att bidra med service till landstingets invånare är helt fel väg att gå.

Patienterna i Västernorrland kommer att bli lidande.

Genom att förhindra privata vårdföretag från att verka kommer patienterna i Västernorrland att bli lidande då landstingets resurser är otillräckliga. Patienterna kommer inte heller längre får möjlighet att gå till de vårdcentraler som de själva önskar.

Om privata vårdföretag och andra service inrättningar kommer att tvingas lägga ned som en följd av beslutet, försämras också patienttillgängligheten i hela Västernorrland.

Upprörande att straffa företagare

Det är också upprörande att landstinget på detta sätt kan straffa företagare och anställda i de privata vårdföretagen som själva har en bakgrund i den landstingsdrivna vården.

De privata vårdföretagen drivs av en vilja att förbättra vård- och omsorgstjänsterna, lönsamhet är dock viktigt för att kontinuerligt kunna investera i och förbättra verksamheten. Dessutom visar studier, bl.a. en från Umeå universitet (som tidskriften Forskning och Framsteg redogör för i sitt senaste nummer) att kommuner med privat åldringsvård har lägre kostnader men lika god kvalitet som kommuner med enbart kommunal vård.

Här rapporterar P4 Västernorrland om att landstinget vill begränsa vinstuttaget.

Företagarnas regionchef i Västernorrland, Thomas Byström, svarar gärna på frågor kring vad det här innebär för småföretagen i Västernorrland. Kontakta Thomas på: 
tel 070-647 17 60, e-post: thomas.bystom@foretagarna.se

Fler nyheter från Företagarna