För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Minskat ROT-avdrag leder till uppsägning

Publicerad 22 apr 2015
Företagarna Västernorrlands debattartikel i Sundsvalls Tidning 21 april 2015: Regeringen planerar att sänka rotavdraget vilket får tusentals småföretagare att ilskna till. 

Regeringen planerar att sänka rotavdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden vilket har fått tusentals småföretagare att ilskna till. Förra året utförde över 68 000 företag rottjänster, enligt Skatteverket. I en undersökning förra året som Sifo gjorde tillsammans med Företagarna svarade 49 procent att en minskning av rot-avdraget skulle leda till uppsägningar av anställda. Hela 18 procent svarade att det kommer att lägga ner verksamheten. Det betyder att 12 000 företag riskerar att försvinna och att tusentals anställda blir arbetslösa. 

Magdalena Anderssons svar är att de i stället kan ägna sig åt att renovera miljonprogrammen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och att bygga nya bostäder. Det är ett helt orimligt uttalande. Att flytta företagare till storstäderna går stick i stäv med visionen att hela landet ska leva och utvecklas. De har sina familjer, vänner och sitt företag i sina hemkommuner. Ska de tvingas välja mellan att flytta till storstäderna eller att lägga ner sina verksamheter och gå ut i arbetslöshet? Det är inte rimligt och att på detta sätt tvångsförflytta företag för tankarna till en svunnen tid.

Företagarna har startat #rotupproret på facebook. com/rotupproret. Där lägger vi fram fakta om rot-avdraget och vilka följder en minskning av avdraget skulle få för småföretagen. På några dagar har över 17 000 personer gillat sidan och engagerat sig i kommentarsfältet, delat vårt material och interagerat. Det visar att rot-frågan berör många, inte bara de som erbjuder rot-tjänster eller köper tjänsten, utan även andra som tycker att avdraget är en samhällsekonomisk vinst, inte bara ekonomiskt utan även en vinst för det lokala civilsamhället i glesbygden. Rot-avdragen har varit en stor succé.

I Västernorrland har det skapats 497 vita heltidsjobb och i Sverige totalt 21 000 samt minskat acceptansen för svartjobb. En minskning av rot slår direkt mot antalet jobb, det blir färre vita jobb i dessa branscher och därmed också mindre pengar till statskassan och den gemensamma välfärden. 

Magdalena Andersson motiverar sina skattehöjningar med att de ska finansiera nya jobb. Det kan tyckas uppenbart, men än en gång måste vi uppenbarligen upplysa politikerna om att jobben skapas av företag, inte av politiker. Politiker ska skapa bra förutsättningar för företagare att skapa nya jobb. Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats i småföretag med mindre än 50 anställda och det är i de företagen som ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns. Hur det går för Sverige och för Västernorrland avgörs i hög grad av hur det går för de små företagen. Regeringen borde se till att det blir lättare att anställa och underlätta för företagen så att jobben fler, inte färre. Vi kraftsamlar nu under #rotupproret på facebook. com/rotupproret och vill att regeringen lyssnar till alla de jobbskapande småföretagen och inte genomför ändringen av rot-avdraget.

Thomas Byström Regionchef Företagarna Västernorrland

Pelle Österholm Ordföranden Företagarna Härnösand

Ulf Öberg Ordföranden Företagarna Kramfors

Jörgen Andersson Ordföranden Företagarna Sollefteå

Tove Palin Ordföranden Företagarna Sundsvall

Lars Holm Ordföranden Företagarna Timrå

Leif Edh Ordföranden Företagarna Västra Medelpad

Jan-Erik Lindström Ordföranden Företagarna Örnsköldsvik

Fler nyheter från Företagarna