För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Förlösande BB-besked i Lycksele

Publicerad 31 jan 2024
I februari öppnar förlossningen och BB på Lycksele lasarett igen. En fråga som engagerar många företagare i Västerbottens inland.
Företagarnas ordförande i Lycksele, David Cassini Bäckström (längst till höger) höjer en skål för förlossningsmottagningen och BB på Lycksele lasarett. Foto: Emanuel Eriksson.

Korkarna poppade ur bubbelflaskorna när Företagarna Lycksele och kommunens näringslivskontor höll frukostmöte på hotell Lappland sista fredagen i januari. Det hör inte till vanligheten att skåla i ottan, men så var det heller ingen vanlig dag som inleddes med alkoholfritt vin. Deltagarna firade att Lycksele lasaretts förlossningsavdelning och BB kan öppna igen 19 februari, efter mer än ett års nedstängning.

− Det känns riktigt roligt att vi kommit ända in i mål. Det här är en ödesfråga för inlandsborna och för framtiden här, säger David Cassini Bäckström, ordförande i Företagarna Lycksele.

Samhällsservicen måste fungera

BB-frågan engagerar företagare i Lycksele. För ett år sedan var Företagarna med och arrangerade ett fackeltåg som samlade fler än femhundra personer. Med möten, kontakter och opinionsbildning har Lycksele-föreningen bidragit till att pressa på för att hitta en lösning på problemet.

− Vi har en industriboom i Västerbotten nu, men om folk ska vilja flytta hit söderifrån måste det finnas fungerande samhällsservice, säger David Cassini Bäckström.

Stängt på grund av personalbrist 

Förlossningen och BB på Lycksele lasarett har varit stängd sedan 19 december 2022 på grund av personalbrist. Året dessförinnan ledde brist på personal till att det var stängt under sommaren och julen. I fjol bestämde sig hälso- och sjukvårdsnämnden i region Västerbotten att upphandla driften, men förfarandet avbröts och det kommer vara i egen regi som dörrarna öppnas 19 februari.

Folkbladet rapporterar att lasarettet anställt två barnmorskor och täcker upp med stafettbarnmorskor som kommer tillbaka till verksamheten. Samtidigt utbildas en handfull sjuksköterskor med Lyckselekoppling till barnmorska.

Lika stort upptagningsområde som Schweiz

David Cassini Bäckström återkommer till hur viktigt det är för det lokala näringslivet att det alltjämt finns ett fullt fungerande akutsjukhus i Lycksele. Det handlar om både framtidstro och om patientsäkerhet.

− Lycksele lasaretts upptagningsområde är lika stort som Schweiz. Från oss här i tätorten är det två timmar till Umeå. En föderska i inlandet kan ha fem timmar i bil till kusten. Då är Umeå inget alternativ. säger han. 

Fler nyheter från Företagarna