För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tillsammans mot ett starkare Umeå

Publicerad 15 feb 2023
Prostitution, kulturarv och översiktsplaner stod på agendan när representanter från Umeås näringsliv mötte politiker och tjänstepersoner under onsdagen.

Den 15 februari var det dags för årets första Företagarråd, bara dagar efter att rallybilarna lämnat Umeå. Enligt de första uppgifterna ska 800 miljoner människor runt om i världen, på ett eller annat sätt, ha nåtts av Rally-VM och därmed också Umeå. Ett unikt tillfälle att marknadsföra staden, och för det lokala näringslivet att bli en del av ett internationellt evenemang.

Till nästa år behöver vi dock prata om hur vi kan ta tillvara på uppmärksamheten bättre. Så att både stad och näringsliv får synas mer, säger kommunalråd Hans Lindberg (s).

I år har också frågan om prostitution i samband med Rally-VM kommit högre upp på agendan och Umeå kommuns jämställdhetstrateg Linda Gustafsson berättar att både polis och socialtjänst i år jobbat förebyggande med information och utbildning kring prostitution, människohandel och lagstiftning till bland annat hotell och restauranger. Totalt gjordes under helgen fem anmälningar om misstänkt prostitution.

På plats under Företagarrådet fanns även länsarkitekt Elin Olsson som fick svara på frågor kring översiktsplaner, strandskydd och överklagningar. Länsstyrelsen är statens förlängda arm och den part som ska värna riksintressen, kulturarv och se till klimatrelaterade risker vid nybyggnationer. Allt startar med översiktsplanen och Elin Olsson trycker på vikten av att redan i den reda ut eventuella frågetecken mellan olika aktörer, för att på så vis undvika att Länsstyrelsen senare behöver överpröva detaljplaner.

Slutligen ett Save the date – den 2 maj bjuder Umeå kommun in till samhällsbyggnadsdag. Mer information om det senare.

Hoppas vi ses på årsmötet! 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna