För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Allt hänger ihop...

Publicerad 7 maj 2021
Det finns idag cirka 1,2 miljoner företag i Sverige. Drygt 96 procent av dessa är småföretag med färre än 10 anställda. Med det förstår var och en hur viktigt det är att småföretagen ges goda förutsättningar att leva vidare och utvecklas.
Calle Franklin, ordf. Företagarna Lycksele

I 189 av landets 290 kommuner är det småföretagen som står för den största andelen av skatteintäkterna. Den offentliga sektorn bidrar med den största andelen i 89 kommuner. Många av dessa ligger i norra delen av landet. De här siffrorna finns att läsa i Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2021, en sammanställning som visar att småföretagen är stora och betydande finansiärer av kommunernas välfärdstjänster.

Uttrycket "ensam är stark" är inte helt giltigt när det gäller småföretagandet. Här finns det tvärtom goda skäl att samla småföretagen för att kunna driva frågor som gynnar och ser till att deras intressen uppmärksammas i olika sammanhang. På riksnivå företräder organisationen Företagarna ca 60 000 företagare som med medlemskapet erbjuds nätverk, kunskap och praktisk hjälp. Organisationen driver på utvecklingen för ett bättre företagsklimat så att företagen får rätt förutsättningar att kunna utveckla verksamheten och sina mål.

I företagarregistret för Lycksele finns idag 1525 företag och organisationer upptagna. Kommunens småföretag bidrar i Lycksele med 29 procent av skatteintäkterna. Med det ligger vi på 184:e plats av landets 290 kommuner. I topp tronar Åre med sina 42 procent, och i botten Östersund med 17 procent.

Men nog om statistiken. Man behöver inte analysera fakta runt småföretagandet särskilt djupt för att förstå hur viktigt det är för en kommun.

I senaste numret av Lycksele Näringsliv, det sjunde i ordningen , kan du läsa bl a om två relativt nya företag som valt att satsa på Lycksele med sina verksamheter; Norrlandsvilt AB och Maskindelar.com.

Vi behöver fler entreprenörer som vågar och vill satsa framåt. Det skapar sysselsättning och ytterligare pengar till kommunen för att användas till det vi alla har nytta av.

Att kommunen är med och informerar om det som är på gång, är även det mycket glädjande. Trots pandemin och allt den ställt till med, är det viktigt att vi blickar framåt nu. Kanske viktigare än någonsin. Likt förra året här de flesta evenemangen inställda även kommande sommar. Det är förstås inte bra. Det drabbar alla som på något sätt lever av intäkterna som arrangemangen ger. Därför är det ett måste att vårt näringsliv fortsätter att utvecklas och ges ästa förutsättningar att fortsätta leverera skatteintäkter till kommunen.

Allt hänger ihop!

Sommarhälsningar,

Calle Franklin, Ordf. Företagarna Lycksele

 

Läs hela tidningen här:

Lycksele_Näringsliv.JPG

Taggar
Fler nyheter från Företagarna