headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Foto: 3D-foto, Lycksele

Stort intresse för Marcus inspektionsutrustning

13 nov 2019
En mobiltelefon fasttejpad på en plogkäpp var det som triggade igång Marcus Bäckströms kreativa sida. Det inom ett område som troligen har en nära nog obegränsad marknad.

Affärsidéers tillkomst bygger ofta på tillfälligheter. Så även i Marcus fall. Det var när han kom i kontakt med en medarbetare på Vakin, Vatten- och avfallskompetens i Norr AB i Umeå, som han fick idén till en utrustning för inspektion av brunnar. Att man använde mobilen fasttejpad på en plogkäpp räckte för att Marcus skulle börja fundera över en mer tillförlitlig och användbar lösning. Rätt snart började han göra tester med en egen konstruerad utrustning.

Behov av råd och stöd

Tester föll så bra ut att Vakin gav honom i uppdrag att dokumentera 75 brunnar. Ryktet om den nya utrustningen spred sig och snart hörde även Luleå kommun av sig. Det här var för ett år sedan. En affärsidé började ta form, insåg Marcus. Men hur gå vidare som ensamföretagare?

Så, på ett av Företagarna Lyckseles frukostmöten kom han i kontakt med Anna Isaksson, projektledare på Företagarna Västerbotten. Marcus behov av råd och stöd för utveckling av sin idé passade väl in på den målgrupp som Företagarnas projekt vänder sig mot.

Brett nät av samarbetspartners

Med Annas och projektets hjälp har han hittat fram till de underleverantörer och samarbetspartners han behöver. I det nätverket ingår bl a TM Konsult, Lycksele som  3D-printat ut prototypen, Diling Teknik i Vilhelmina som formgjuter locken för utrustningen och Vännäs Verkstad som tillverkar enheten för kamerautrustningen.

Det mest omfattande samarbetet sker med Umeåföretagen Strukturdesign som tagit fram och designat prototypen och Omicron Ceti som producerat den app som ingår.

I slutet på 2018 startade så tillverkningen av “VR-Inspekt”, brunnsinspektion med högupplösta 360-gradersbilder.

Nationellt och internationellt intresse

Att nå marknaden med en helt ny produkt kan vara svårt. Marcus och det nybildade bolaget Brunnsinspektion Sverige AB har ett nära samarbete med VA-utveckling i Växjö. Företaget har valt att lägga in Marcus utrustning och programvara som en funktion i deras underhålls- och planeringssystem som används av många kommuner och Va-bolag.

Intresset är stort, berättar Marcus. Vid ett mässdeltagande i Göteborg fick han lov att dela upp besökarna i grupper för att hinna informera om produkten. Även finska och norska representanter från Va-branschen fanns på plats för att få information. Som ”grädde på moset” är han nu inbjuden till VA-utvecklings användarträff i Stockholm, ett unikt tillfälle att få träffa presumtiva kunder öga mot öga.

Första kunden blev Luleå Kommun, den enheten levererades V16.

Många kommuner har visat intresse för produkten och nu inleds en ny resa som företagare för Marcus Bäckström och Brunnsinspektion Sverige AB.

Tänk vad en mobilkamera, en plogkäpp och lite eltejp kan bli om de hamnar i rätta händer. Marcus Bäckströms, till exempel.

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap