För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Yttrande över remiss av förslag till Länstransportplan 2018–2029, Västerbottens län

Publicerad 7 nov 2017
Företagarna Västerbotten Service AB, har fått möjlighet att yttra sig över Region Västerbottens remissförslag avseende Länstransportplan för Västerbottens län, perioden 2018 – 2029. Läs yttrandet i sin helhet här!

 

Yttrande

  • Företagarna Västerbotten är positiv till att Region Västerbotten prioriterar insatser som skapar bättre förutsättningar för ett förverkligande av den nya innovativa färjelösningen mellan Umeå och Vasa.
    Behovet av förbättringar är stora och med infrastrukturinsatser i Holmsund skapas möjligheter till förbättrad kapacitet och funktionalitet.
  • Företagarna Västerbotten är positiv till att Region Västerbotten prioriterar insatser för att åtgärda de länsvägar som fått eller ska få sänkt hastighet till 80 km/h.
  • Företagarna Västerbotten är positiv till att Region Västerbotten prioriterar finansiering av trafiksäkerhetsåtgärder längs kommunsammanbindande stråk för att mota risken för fortsatta hastighetsnedsättningar.
    Att dessa två insatser ska finansieras från Länstransportplanen är dock något som bör kritiseras. Genomförda och kommande sänkningar av hastigheten som beslutas av Trafikverket och beror på att trafiksäkerhetsåtgärder saknas, bör och ska finansieras med extra anslag.
  • Företagarna Västerbotten är positiv till att Region Västerbotten prioriterar insatser för terminalåtgärder längst inlandsbanan.
  • Företagarna Västerbotten är positiv till att Region Västerbotten prioriterar insatser för Tvärbanan Storuman – Umeå.
    Insatser för att förbättra funktionen för NLC Storumanterminalen samt åtgärder som syftar till att få till stånd en elektrifiering av järnvägen mellan Hällnäs och Storuman är efterfrågade och angelägna förbättringar.
  • Företagarna Västerbotten är positiv till att Region Västerbotten prioriterar insatser för tillkommande infrastruktur längst Norrbotniabanan, delen Umeå – Skellefteå.
  • Företagarna Västerbotten är positiv till att Region Västerbotten prioriterar finansiering av industrispår och godsterminal i Rundvik.
  • I övrig finns det med i förslaget till Länstransportplan ett antal insatser på länets regionala vägnät. Dessa insatser är positiva då de är efterfrågade och prioriterade.

    Det som saknas är större insatser på länsvägarna i inlands och fjällkommunerna. Företagarna Västerbotten är mycket bekymrad över det begränsade ekonomiska utrymmet som avsatts till dessa insatser i Länstransportplanen.
    Förhoppning är att medel ur åtgärdspotten som ännu inte är definierad, kan avsättas till insatser på länsvägarna i inlands och fjällkommunerna

Länets regionala huvudvägar samt sekundära vägnät har ett ständigt ökande investerings och underhållsbehov. Försämringarna påverkar både gods- och persontransporterna. Kostnaderna för godstransporterna ökar och möjligheter till arbetspendling försvåras. Med stigande oro noteras försämringarna samtidigt som behovet och förståelsen för dessa angelägna insatser saknas i den budgetram för Länstransportplanen som beslutas av staten.
 

I en sammanfattning av förslaget till Länstransportplan för perioden 2018 – 2029, anser Företagarna Västerbotten att förslagen har en inriktning och fördelning som ger positiva effekter på utvecklingen och tillväxten i länet.

 

Företagarna Västerbotten Service AB

Torbjörn Halvardsson
regionchef

Fler nyheter från Företagarna