För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Vi behöver fler kvinnor som är företagare

Publicerad 8 mar 2024
I Arvika kommun uppgick antalet kvinnor som är företagare till 23% år 2023 jämfört med 77% manliga företagare. Av antalet nystartade företag i Värmland under 2023 var 547 kvinnor och 1 142 män.
Det är inte så att det saknas framgångsrika kvinnliga entreprenörer och företagare i Sverige. Erika Aittamaa stickade den första Lovikkavanten 1892 som snabbt blev en succé. Några år senare, 1901, öppnade Mathilda Hamilton en butik i Stockholm kallad indiska utställningen vilket var starten för butikskedjan Indiska. Ulla Muhrman startade 1953 Stockholms stenografiservice där hon hyrde ut sekreterare. Murman fick kämpa mot regelverket men gav sig inte och lade därmed grunden till det som idag, lite ironiskt, är Manpower.
Greta Nilsson i Älvsbyn skapade 1971 världens första djupfrysta smörgås och lade grunden till företagen Polarbröd. För att få livspusslet att gå ihop startade Monica Lindstedt 1996 Hemfrid och banade väg för tjänsteföretag inom hemservicebranschen.
Listan kan göras mycket längre.
Entreprenörskap behöver inte komma i en vit medelålders manlig förpackning.
Företagarna representerar 60 000 företagare i Sverige. Vi vet att en bra idé är en bra idé, oavsett om den kommer från en kvinna eller man, från gammal eller ung, från den som bott i Sverige hela sitt liv eller den som nyss kommit hit, det spelar ingen roll. Entreprenörskap behöver inte komma i en vit medelålders manlig förpackning.

Det är dags att inse att stereotypa föreställningar finns och göra något åt det. Sverige har inte råd att gå miste om smarta, nydanande och viktiga innovationer för att en grupp väljs bort. För att Sverige ska bli ett bra företagarland måste det bli ett företagarland för alla, även för kvinnor.

Vi behöver fler kvinnor som är företagare, skriver Christina Nilsson Särnblad, ordförande i Företagarna Arvika Eda. i en debattartikel på Arvika Nyheter. 

Läs hela debattartikeln här!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna