För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hållbarhet viktigt för Årets Företagare i Kil

Publicerad 18 jun 2024
För Evelina Hultman och företaget Wermlands Skogsförråd AB står svampen i fokus.
Evelina Hultman uppvaktades av Marie Niljung, ledamot i styrelsen Företagarna Södra Värmland, och Kenneth Bengtsson på Kils kommun.

Det var under en företagarlunch som Evelina Hultman på Wermlands Skogsförråd AB fick ta emot utmärlelsen Årets Företagare i Kils Kommun 2024.

Vinnarmotiveringen löd:

”Årets Företagare i Kil tilldelas Evelina Hultman, som med stor skicklighet och engagemang har tagit över och vidareutvecklat familjeföretag Wermlands Skogsförråd AB.
Sedan januari 2023 har Evelina framgångsrikt styrt företaget, grundat av hennes far Ola Hultman, och fortsatt att driva det med stark betoning på hållbarhet. Hon har diversifierat verksamheten genom att lägga till en Djur & Naturbutik, utöka maskinparken för snöröjning och gräsklippning och förvalta fastigheter.
Evelinas ledarskap har inte enbart gett företagets framgång utan också bidragit till lokal sysselsättning och samhällsutveckling. Hennes förmåga att kombinera tradition med innovation gör henne till en värdig mottagare av denna utmärkelse.”

– Jag är väldigt stolt. Jag har bara ägt företaget i lite mer än ett år, säger Evelina Hultman.

Hon tog över verksamheten efter sin far Ola Hultman i februari 2023 efter att ha jobbat inom verksamheten i 15 år. 
– Företaget är en del av min uppväxt och finns genuint i mig, säger Evelina.
Verksamhetens huvudfokus är att köpa in svamp från privatpersoner och sälja den vidare till grossister i Sverige och i Nordamerika. Parallelt med svamphanteringen har de byggt upp en stor fysisk djur- och naturbutik där de säljer foder, och bland annat har en stor blomsterhandel.

Vad har ni för vision för ert företag?

–Att ta tillvara på mer av skogens resurser som ett hållbart livsmedel för att kunna erbjuda det till fler konsumenter i Sverige och världen. Jag har en vision om att jobba med livsmedel året runt och skapa någon typ av förädling för att kunna ta vara på mer av råvaran. Det vi vill börja med är att frysa eller torka svampen. 

Hur tänker ni kring begreppet hållbarhet?

– Hållbarheten en jättveviktig fråga för oss. Först har vi naturens hållbarhet. Skogen har mer värde än bara timmer och massa. Svamp har ett värde, och man kan skörda skogen på ett hållbart sätt.  Sedan har vi människorätt. Vår personal och industrin som är på tapeten varje år för att det sker så mycket orättvisor. Vi köper svamp av prvatpersoner som kommer tillbaka varje år för att det tjänar pengar. Vi skulle inte existera om inte privatpersoner ville komma till oss. Det handlar om respekt för människa och natur.

Hur känner ni för framtiden?

– Jag tror verkligen på det här företaget. Det ligger rätt i tiden. Butiken och det övriga är en kul extrasak, men svampen ligger verkligen rätt i tiden, säger Evelina.

 

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna