För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Karlstad vill bli bäst i klassen på hållbarhet

Publicerad 2 jul 2024
Bröderna Magnus och Lars Hedman blev Årets Företagare i Karlstad med företaget Aurena Laboratories AB. De är stora internationellt och vet hur viktigt det är att satsa på hållbarhet.
Fredrik Ekenberg och Marianne Widström överlämnade priset till Årets Företagare i Karlstad, Magnus och Lars Hedman.

I slutet av juni utsågs Årets Företagae och Årets Unga Företagare i Karlstad.

Årets Företagare, Magnus och Lars Hedmans verksamhet Aurena Laboratories AB, tillverkar sprayer som nässprayer, olika sprayer för öron, näsa, hals samt sårvårdsprodukter. Kunderna är främst läkemedelsföretag och apotekskedjor i USA. Deras näst största marknad finns ute i Europa och endast ett par procent av deras produkter levereras inom Sverige.

Företaget är en riktig doldis på hemmaplan, men de märker att folk börjar få upp ögonen för dem.

– Vi ska bli bättre på att visa att vi finns och vad vi gör, säger Magnus Hedman.

Vinnarmotiveringen för utmärkelsen Årets Föetagare lyder:

"Med grunden i familjetraditionen utvecklar man ständigt sin verksamhet för framtiden. Med hållbarhet i tanken bygger man fortsatt tillväxt med bland annat hjälp av naturen. Fast man lokalt flyger under redarn har man med sin nischade verksamhet ungdomens uppmärksamhet och är en given spelare på den internationella marknaden."

Vad har ni för vision för ert företag?

– Fram till 2030 vill vi fördubbla vår verksamhet och vill etablera oss som ett internationellt ledande företag inom vår bransch. Vi jobbar just nu mycket med att justera vår affärsmodell för att bli mer hållbara både när det gäller klimatavtryck och arbetsmiljöfrågor, säger Magnus Hedman.

– Framöver vill vi även producera mer läkemedel. Just nu arbetar vi främst med produkter som klassas som medicintekniska.  säger Lars Hedman.

Hur jobbar ni kring hållbarhet?

– Vi är i en bransch med mycket engångsprodukter, framförallt aluminium, så vi vill ersätta all jungfrulig aluminium med återvunnen. De nya regelverken gör att våra kunder har et större lagkrav, och vi vill vara bland de bästa i klassen i hållbarhet, säger Magnus Hedman.

– Inom vår industri är det etablerat att vi ska gå åt det hållbara hållet. Av våra leverantörer är det olika hur långt de har kommit. Men vi har vissa stora varumärken som kunder, och vi märker av att det här är en existensiell fråga. Det är viktigt att inte halka efter om man vill finnas kvar i framtiden, säger Lars Hedman.

Läs Företagarnas rapport om den gröna dealen här!

– Har man verkat som egen företagare en tid så har företagets samhällsengagemang aldrig varit viktigare. Det är en spännande tid, säger Magnus Hedman.

Hur känner ni för framtiden?

– Vi se många roliga utmaningar och har en massa spänande projekt på gång. Nästan för många. Det gäller att prioritera, men vi ser positivt på framtiden och hoppas att vi klarar vår kompetensförsäljning, säger Magnus Hedman.

Årets unga företagare i Karlstad 2024 blev DEMA Brunnsborrning AB med Philip Malmberg och Gustaf Degerstedt i spetsen.

Karlstad 2024-06-28 at 09.28.13.jpeg

Juryns motivering löd:

"Med starkt driv och fokus har Philip och Gustaf gett sig in i en konkurrensutsatt bransch och på kort tid lyckats skapa en fantastisk tillväxt. Med kundbasen inte bara i Värmland ser vi att de här unga företagarna kommer lyckas på sin fortsatta resa.”

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna