För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hyllade företagaren Joakim Sverdrup, 24, om livet som ung lantbrukare

Publicerad 14 sep 2023
Joakim Sverdrup från Grums har nyligen blivit korad till Årets Unga Företagare i Värmland år 2023, nu berättar han om livet som lantbrukare.

I hjärtat av Värmland, närmare bestämt i Grums, driver Årets Unga Företagare i Värmland, Joakim Sverdrup, sitt lantbruk. Joakim är i dag 24 år gammal och har drivit företaget sedan gymnasiet, då verksamheten till en början var ett UF-Företag. 

- Det var ett naturligt steg för mig att ta det vidare, säger han och fortsätter:

Joakim driver ett lantbruk som arrenderas, sedan så hyr han ut sig själv och kör entreprenad med egna maskiner. 

Började som ett UF-företag

Att han nyligen korades till Årets Unga Företagare i Värmland kastar ljus på Joakims enastående prestationer inom lantbruket och hans starka engagemang för att säkerställa matförsörjningens hållbarhet i framtiden.

- Det är roligt att höra att det man gör uppmärksammas och så vidare. Sen är det ju viktigt att vi har mat även om 10, 20 eller om 50 år, säger Sverdrup ödmjukt i en intervju med P4. 

Trots sin unga ålder har Joakim byggt upp ett imponerande lantbruksföretag, en verksamhet som inte bara har överlevt, utan också trivts i en bransch som ibland präglas av utmaningar och osäkerhet. Under det senaste året har han stött på väderrelaterade utmaningar som torka och överflödigt regn, men hans beslutsamhet har aldrig vacklat.

- Lantbruket handlar om att vara hängiven, säger Joakim med ett leende och fortsätter:

- Är man inte intresserad av att jobba med detta, så kommer man inte lyckas. Man måste satsa helhjärtat, så enkelt är det. 

Vill se fler unga i branschen

Joakim Sverdrup avslutar intervjun med några visdomsråd till andra unga lantbrukare som vill vara med ochb bidra till att hålla Sveriges åkrar gröna:

- Passion och engagemang är nyckeln till framgång sam att vara redo att möta de utmaningar som lantbruket innebär och det kräver ett hjärta och en själ som brinner för arbetet. 

Om Årets Unga Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets Unga Företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 21 oktober i Stockholm. 

Fler nyheter från Företagarna