För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Sunnes uppmaning till kommunen: "Delta mer!"

Publicerad 28 sep 2023
I Sunne är småföretagen en stor finansiär av kommunens välfärdstjänster. Framöver hoppas Linda Isaksson, ordförande Företagarna Sunne, att få se mer närvaro från kommunen.
Linda Isaksson, ordförande Företagarna Sunne, tycker att Svensk Näringslivs rankning knappast ger hela lägesbilden.

I Sunne kommun var årsintäkterna från kommunalskatten 597 miljoner kronor år 2021. 36 procent av skatteintäkterna till kommunen kommer från småföretagen och deras anställda, vilket motsvarar 216 miljoner kronor visar Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2023. 

De mindre företagen är viktiga för att skapa jobb och samtidigt en stor finansiär av välfärden. I rangordning av samtliga kommuner i Sverige efter andelen kommunala skatteintäkter från små företag hamnar Sunne på plats 17 av landets samtliga 290 kommuner. 

Småföretagen viktiga för Sunne kommun

Nyligen släppte Svenskt Näringsliv sin årliga rankning av företagsklimatet i Sverige. där Sunne tappade hela 100 placeringar jämfört med tidigare år då kommunen gick från plats 57 till plats 166. Företagarnas lokalordförande  Linda Isaksson, som tillträde i mars i år, menar att rankningen är en fingervisning som knappastger hela lägesbilden. Betygsättningen från företagen  kan påverkas av gamla surdegar:

- Jag tror att raset bland annat kan handla om upphandlingen till Selmagården som ägde rum för några år sedan, säger Linda till Frykdalsbygden. 

Linda har inget hon direkt kan peka på som hon tror kan ligga bakom raset men hon har en idé om vad som kan påverka:

- I kommunhuset sitter många nytillträdda som än så länge kanske inte fullt ut kommit in i sina roller. Jag kan kan önska att ansvariga på kommunen blir lite mer folkliga och visar sig ute på Sunne i en större utsträckning, säger hon till tidningen och tillägger:

- Delta när det händer grejer! 

Vill se mer närvaro från kommunen

Under året har företagsfrukostar ägt rum och flera har planerats in av kommunen, något som föreningen gärna vill vara medarrangörer på för att bidra med mer kunskap men så har det inte blivit än så länge:

- Visst har man ansträngt sig! Frukostarna som arrangerats hitills har varit lyckade och vi hoppas framöver på att kunna vara en del av dem, säger Linda. 

Linda har i sin roll som ordförande en nära kontakt med många företagare från flera olika branscher i Sunnes kommun, generellt upplever Isaksson att det går bra för företagen trots det dystra omvärldsläget.

- Samtidigt finns en stor oro över det ekonomiska läget som i någon mån påverkar alla. Men jag upplever ingen frustration, snarare en positiv anda där man ser ljust på läget. Det känns synd och lite orättvist att detta blåses upp.

Läs hela rapporten välfärdsskaparna här! 

Fler nyheter från Företagarna