För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Arvika-Eda vill vända negativa spiralen: "Nu krokar vi arm med kommunen"

Publicerad 3 okt 2023
Arvikas kommun har sjunkit som en sten i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet. Arvika ligger nu på plats 286 av 290.
Arvikas nya näringslivsutvecklare Anders Anstrin tillsammans med Företagarna Arvika/Edas ordförande Christina Nilsson Särnblad.

Företagarna Arvika tar rankingen på allvar och har fått den till viss del bekräftad i flera delar från föreningens egna medlemmar. Enligt ordförande Christina Nilsson Särnblad så finns det utpekade områden som hon och resten av styrelsen tror ska gå att förbättra förhållandevis snabbt genom olika åtgärder, där föreningen gärna bidrar. Det som kritiseras bland Företagarnas medlemmar är långa handläggningstider, service och bemötande:

- Det här är delar som behöver utvecklas, förklarar Christina och fortsätter:

- Vi ser att i de kommuner där Företagarna och kommunen samarbetar så blir det goda resultat, och vi har många bra exempel från våra föreningar runt om i Sverige som vi kan ta hjälp av i vårt arbete framåt. 

Behövs ett bättre samarbete framöver

Styrelsen i Arvika hoppas på att man tillsammans ska kunna skapa en förståelse för de villkor, förutsättningar och behov vardera part har, det vill säga politiker, kommunens tjänstemän och företagen. 

- Våra medlemmar säger att de nu tycker att det har blivit bättre. Jag tycker vi ska blicka framåt och kroka arm, säger Christina i en intervju med P4 Värmland. 

Det som ännu inte gett resultat i enkäten och som Företagarnas medlemmar även bekräftar är att det har blivit kortare bygglovstider genom att bygglovsavdelningen har förstärkts, vilket uppskattas:

- Kommunen har även tagit ett bra initiativ genom att planera in en utbildning i bemötande och service för all personal, som ett resultat av enkäten, uppger Christina Nilsson Särnblad. 

Företagarnas rapport visar att kompetensbrist är det största tillväxthindret för företagare i Arvikas kommun

Företagarnas rapport Småföretagsbarometern visar att ett av de främsta tillväxthindren som finns är bristen på lämplig arbetskraft, något som Arvikas kommun är uppmärksammade på och möter efterfrågan genom att erbjuda utbildning på orten för en del av den personal som efterfrågas. 

Kommunen behöver också se till att det finns byggbar mark för lokaler och attraktiva bostäder, det finns stora behov avseende detta. 

- Vi har faktiskt under denna vecka fått flera indikationer från kommunen och politiken att det finns en stor vilja att samarbeta med oss i kommande förbättringsarbete och vi tar gärna den utsträckta handen då det är tillsammans vi måste skapa förändringar, säger Christina avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna