För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Värmland behöver utländsk kompetens

Publicerad 20 mar 2023
Företagens behov av kompetens måste få styra, inte statens klåfingrighet eller vilja att signalera en stramare migrationspolitik, skriver Eva Cooper och Catharina Bildt Grape i en debattartikel på NWT.
Företagarnas regionchef Eva Cooper och Företagarnas expert Catharina Bildt Grape kritiserar regeringens migrationspolitik.

Vem behöver vem när det kommer till arbetskraftsinvandring? Företaget som anställer eller arbetskraftsinvandraren som anställs? Eller är det Sverige som är i stort behov av kompetens som bara finns utom landets gränser för att kunna frodas? I grunden är frågan enkel, och facit är tydligt vad gäller Värmland och vårt lands behov av utländsk arbetskraft

Företagens behov måste få styra

Företagarna har sagt det förr och vi säger det igen, bristen på rätt kompetens är det största tillväxthindret för små och medelstora företag i Sverige. Att företag inte hittar rätt kompetens är ett stort samhällsproblem, inte minst då allt för många inom landets gränser står utanför arbetskraften. Här krävs krafttag för att komma till rätta med upphandlingar av arbetsmarknadsutbildningar, utvärderingar och kvalitetskontroller av de myndigheter och aktörer som ansvarar för att de som står utanför arbetskraften ska kunna komma i arbete.

Företagarna anser att regeringen begår ett allvarligt misstag med den föreslagna lönenivån. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) sa nyligen att Sverige ska värna och förbättra reglerna för den kvalificerade och högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. Vi har här kritiserat regeringen och sagt att en rimlig miniminivå för lön vid arbetskraftsinvandring ligger runt 70 procent av medianlönen, det vill säga drygt 23 000 kronor. Det motsvarar kollektivavtal i flera branscher och är en lön som det går att leva och försörja sig på.

Företagarna kritiserar regeringens misstag med den föreslagna lönenivån

Företagens behov av kompetens måste få styra, inte statens klåfingrighet eller vilja att signalera en stramare migrationspolitik. En sådan politik riskerar resultera i att koncerner flyttar sin verksamhet utanför Sverige och att Värmland som en av de regioner som hoppas på viktig tillväxt och utveckling ser den gå om intet.

Läs hela debattartikeln här! 

Fler nyheter från Företagarna