podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arvika kommun stärker upp med expertis från Företagarna: "Vill bli bättre"

Publicerad 10 okt 2022
Arvika kommun hamnar på botten i årets rankning av företagsklimatet. Det vill näringslivsutvecklare Erica Öjermark Strzelecka ändra på - hjälp får hon av Företagarna i Arvika.

Varje år rankar Svenskt Näringsliv 290 av Sveriges kommuner i en stor mätning av företagsklimatet. För fjärde året i rad klättrar Arvika nedåt och lägger sig på bottenplaceringen 283. Det tråkiga reslutatet vill näringslivsutvecklaren Erica Öjermark Strzelecka ändra på. 

- Jag upplever att näringslivet i Arvika är starkt och att det går bra för väldigt många företag men mätningarna är jättetråkiga både för företagen och kommunen, säger hon i en intervju med VT.se.

En del av strategin för att stärka upp företagsklimatet är att kroka arm med Företagarna i Arvika. Tillsammans har de nu skräddarsytt en utbildning som ska gälla för de anställda inom kommunen och där även fem lokala företagare deltar. 

- Vi vill ge kommunanställda en inblick i hur det är att driva företag, säger Erica.

Tar hjälp av Företagarna

Under sommaren klev entreprenören och Arvikabon Jonny Andersson in som adjungerad i Företagarnas styrelse där han bland annat tillsammans med nuvarande ordförande Bengt Persson jobbar på att implementera nya strategier framåt för att de missnöjda företagarna i kommunen ska få bättre förutättningar att driva och utveckla sitt företag i Arvika.

- Det har länge funnits en stark vilja från Arvika kommun att bättra på dialogen med näringslivet men jag har fått känslan av att de letar runt i verktygslådan och kanske inte riktigt hittat rätt redskap att arbeta med, sa Jonny Andersson till Företagarna tidigare i år. 

310 miljoner av Arvika kommuns skatteintäkter kommer från småföretagen

I dag finns det 4 286 jobb i de små företagen i Arvika kommun. 96 procent av företagen i kommunens näringsliv är små företag med färre än 50 anställda. De allra flesta företag, 9 av 10 företag, har färre än tio anställda och företagen tillsammans med alla anställda bidrar med 310 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter. 
 

- Nästan alla företag vill växa och många vill anställa fler personer. Jobben som skapas i de privata företagen genererar inte bara inkomster till de anställda utan också till allmänheten. Vår förhoppning är att vi ska kunna hålla en öppen dialog om det lokala näringslivsklimatet och hur villkoren för företagare i kommunen kan förbättras. Mår de mindre företagen bra mår hela Arvika kommun bra, säger regionchef Eva Cooper.

Fler nyheter från Företagarna