podcast news play företagaren I media förmån faq

Företagarna Värmland: "13 200 röster att ta på allvar"

I vårt Värmland har små och medelstora företag skapat fyra av fem nya jobb under de senaste decennierna. Arbeten som 47 000 kvinnor och män går till varje dag, vilket är fler än i de större företagen.
Publicerad 29 mar 2022

Sedan 1990 har dessa företag skapat 15 000 nya jobb i länets småföretag. Under samma tidsperiod har antalet anställda i större företag minskat med 3 600 personer och den offentliga sektorn ökat med dryga 2 000. Värmland vore onekligen en annan plats utan sina småföretag, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper tillsammans med Pontus Lindström, Företagarnas expert lokalt företagsklimat i en krönika på NWT.se.

Valdagen närmar sig med stormsteg. Med mindre än ett halvår kvar är det återigen dags för invånarna i Värmland att välja representanter till riksdag, region och kommunfullmäktige. Inför den kommande rösträkningen och dess slutliga resultat har Företagarna, utifrån 40 indikatorer tagit tempen på länets kommuner. Resultatet är inte bra, tvärtom. Om vi hade pratat om patienter och inte kommuner hade bedömningen i många fall varit ett oroande hälsotillstånd. En långsiktig och hållbar förändring måste ske för att vi ska kunna skapa den framtid vi vill ha och det måste ske nu.

Vad som behövs är fler politiker som bortom fagra ord förstår företagandets villkor. Inför varje beslut behöver våra makthavare ställa sig frågan om förändringen kommer göra det enklare eller svårare att driva företag i länet. Om svaret är det sistnämnda hör förslaget hemma i papperskorgen. Företagarnas unika statistik visar att småföretagen står för den största andelen av kommunala skatteintäkterna i 189 av Sveriges 290 kommuner. Ett enormt styrketecken, men det är något som inte står rätt till. Sex av tio företagare anser att utvecklingen går åt fel håll.

Efter två års pandemirestriktioner, rekordhöga priser på el och drivmedel, en våg av brottslighet - och en regering som gjort få saker för att på riktigt förbättra företagsklimatet - står många av våra värmländska företag vid ruinens brant. Såväl lokalt, regionalt som nationellt kommer det krävas massiva insatser för att göra det enklare att driva företag och i förlängningen att anställa.

Det behövs en nolltolerans mot förslag som leder till ökade kostnader och ökad regelbörda för hårt arbetande företagare. En politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd måste därför inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag.

Nästan alla företag vill växa och många vill anställa fler personer. Jobben som skapas i de privata företagen genererar inte bara inkomster till de anställda utan också till allmänheten. Värmland behöver en företagarpolitik för länets välfärdskapare som bygger på minskad regelbörda, sänkta kostnader och en ökad tillgång till kompetent arbetskraft - så att företagen kan växa, anställa fler och fortsätta bidra till vår gemensamma välfärd. Det här enkla sambandet kan låta självklart - men det finns fortfarande många av våra folkvalda som behöver påminnas om det.

Värmland har 38 000 företag som drivs av 13 200 företagare. Det är 13 200 röster som tillsammans bär en stor del av länets arbetstillfällen på sina axlar. De måste tas på allvar, inspireras av och förhållas till som väljare, jobbskapare och länsinvånare. Ge företagare förutsättningar att växa - för när företag växer, växer Värmland.

Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.