För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper om ökade smittspridningen: "Slår hårt mot småföretagen"

Publicerad 17 jan 2022
Den stora smittspridningen kan slå hårt mot företag med få anställda om man får in smitta i företaget.
Foto: Shutterstock

Den stora smittspridningen som just nu råder kan slå hårt mot små- och medelstora företag om smittan tar sig in i verksamheten. Rasmus Gustavsson är delägare på snickerifirman Bygg-Jansson i Karlstad och har aldrig tidigare varit med om ett så stort sjuktapp bland personalen. 

- Att så mycket som 11 av 18 anställda blivit drabbade under de senaste tre veckorna på firman har vi aldrig tidigare varit med om, säger han till P4 och fortsätter:

- Det har varit mycket körigt och svårt att planera för oss. 

11 av 18 sjuka på värmländsk snickerifirma

Företagarnas regionchef Eva Cooper säger i en intervju med Sveriges Radio att det finns en stor oro för vad det kan få för konsekvenser för företagarna i det långa loppet. 

- Det är lätt att det ger effekt även i nästa steg, säger hon.

Eva menar att konsekvenserna kan vara förödande för en företagare som exempelvis driver en butik och tvingas hålla stängt till följd av smitta.

- Är kunderna lojala? Om en de möts av en skylt som hänger på butiksdörren med texten “stängt på grund av sjukdom” så kan man fråga sig om kunden kommer att komma tillbaka till butiken, säger hon och tillägger:

- Eller om det är en kund beroende av leverans för att i sin tur kunna möta sina egna kunder, är de då beredda att förlåta och börja om och fortsätta ha relationen med verksamheten? 

Drabbas i det långa loppet

Det är inte enbart sjukdomens påverkan här och nu som är det stora hotet bland småföretagare.

-  Det handlar alltså även också om stegen som kommer efter sjukfrånvaron, säger Eva Cooper avslutningsvis. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna