För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna ger tummen ner för nya las-förslaget

Publicerad 9 jun 2021
Under måndagen fick regeringen hejarop från stora arbetsgivare och fackföreningar när de presenterade det nya las-förslaget. Företagarna delar inte entusiasmen.
Företagarna är inte nöjda med regeringens nya las-förslag.

På måndagen presenterades förslaget på hur regeringen avser att gå vidare med reformeringen av arbetsrätten. Både arbetsmarknadsministern Eva Nordmark och talespersonerna valde att rama in händelsen i termer av en historisk reform.

Huvuddragen i förslagen har varit kända sedan tidigare. De bygger på den överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och PTK som delar av LO ställt sig bakom, men som Företagarna anser är sämre än alternativet, den LAS-utredning som lades fram i fjol – tillsatt genom Januariöverenskommelsen, skriver Företagarnas expert på arbets- och miljörätt, Lise-Lotte Argulander. 

Sammantaget kan det därför bli fler företag som väljer att teckna kollektivavtal som en följd av regelskillnaderna. Uppsidan ur arbetstagarnas synvinkel är de förbättrade villkoren för omställning och studiestöd mellan jobb om det gamla försvinner, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

− Detta är ett stort politiskt misslyckande och jag är besviken. Sveriges småföretagare behövde mer än detta, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna