För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

De är Årets Företagare i Säffle

Publicerad 1 jul 2021
Företagsduon och tillika kollegorna Jenny Harlen och Malin Sairio har korats till Årets Företagare i Säffle. Tillsammans driver de Bokashiworld in Sweden AB.
Foto: Säffle kommun.

Under onsdagen delades den prestigefyllda utmärkelsen Årets Företagare i Säffle ut. Priset gick till Jenny Harlen och Malin Sairio som står bakom miljöföretaget Bokashiworld in Sweden AB, uppger saffletidningen.se.

Kollegorna blev båda väldigt chockade när Säffle kommun och Företagarna Säffle dök upp med diplom, blomster och en grön tårta. Företaget startade 2008 då nästan ingen visste vad ordet bokashi betydde.

- Jag minns att Jenny googlade på ordet och det kom inte upp ett enda svenskt svar. Idag är det en rörelse som bara växer och växer och vi behöver aldrig förklara vad ordet betyder, säger Malin till tidningen. 

Stor expansiv utveckling

I dag har företaget fem heltidsanställda samt ett antal timanställda.  Och intresse för bokashi växer snabbt och globalt.

- Bokashi är ju ingen Säfflegrej eller ens en svensk företeelse. Bokashi är en global gräsrotsrörelse, säger Jenny enligt Säffle Tidningen. 

Motiveringen löd:

”Årets företagare startade sin resa med Bokashi 2008, långt innan många av oss funderade på matsvinn, goda bakterier och hållbarhet. Man har enträget jobbat, från gräsrötterna, mot sin vision om en bättre jord, utan matsvinn och med hållbara förutsättningar för kommande generationer. Utöver sitt miljömässigt hållbara arbete har man även haft en ekonomisk hållbarhet och tillväxt. Bokashi har inte bara verkat för att göra de goda bakterierna och kunskapen om matjord känd inom odlarkretsar, utan i stora delar av samhället. Med basen i Säffle, är man en viktig kugge i en global rörelse, inte minst genom sitt välgörenhetsprojekt i Myanmar.”

Fler nyheter från Företagarna