För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Butiksägaren Gunilla om tuffa kampen: "Får ingen hjälp"

Publicerad 26 jan 2021
Det var i maj förra året som Gunilla Dahlquist sadlade om från undersköterska till butiksägare. Lagom till öppningen av den lilla modebutiken Claire i Forshaga slog pandemin till.                                                                                      - Jag köpte butiken i januari, då utan en susning om vad som väntade, berättar hon.
Foto: Privat

Förhoppningarna var stora när den lokala modebutiken i Forshaga låg ute till salu. Gunilla Dahlquist, som jobbat inom vården hela sitt liv längtade efter ett miljöombyte och såg sin chans: 
- Jag bara slog till! I januari skrev jag på papprena och i maj tog jag över butiken.

Kortvarig lycka

Drömmen hade äntligen blivit verklighet men lyckan blev kortvarig för den nyblivna butiksägaren.
- Det gick väll inte toppen i maj men lättade upp något under sommaren. Men sen blev det riktigt illa när hösten och den andra vågen kom, berättar Gunilla.

Butiksägaren förstod snabbt allvaret och ansökte om att få permittera personalen omgående - det sågs inte med blida ögon.
- Det fick jag inte och anledningen var att jag haft butiken under en för kort tid, säger hon och fortsätter något frustrerat:
- Inte heller fick jag permittera under andra vågen.

Får ingen ersättning

Besluten grundas på att man anser att Gunilla själv borde förstått att det skulle komma en pandemi när hon köpte butiken.
- Jag har överklagat men inte fått några besked. Det är för mina anställdas skull jag gör detta, de måste ju få en inkomst och överleva, säger företagaren. 

Tar inte ut någon lön

Långa handläggningstider och nekad ersättning gör att Gunilla Dahlquist tvingats chansa sig fram med sin personal:
- Just nu tar jag inte ut någon lön till mig själv och det gör mig frustrerad att vissa verksamheter som inte är i behov av stöden kan nyttja dom men inte vi som knappt överlever.

Avslutningsvis så uppmanar hon både sin kommun och regeringen att stötta småföretagen omgående.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna