podcast news play företagaren I media förmån faq

Stora krögarbakslaget: "Tusen avbokningar på fem dagar"

De fullbokade julborden ingav hopp om en ljus framtid men efter regeringens presskonferens kom bakslaget som många krögare fruktat för.
Publicerad 10 dec 2021
Foto: Privat.

På bara fem dagar har Företagarnas ordförande i Kristinehamn, Patrik Ekman, fått in närmare tusen avbokningar på de sedan länge inplanerade julborden. Avbokningarna, som avlöst varandra efter regeringens presskonferens, fick krögaren att vilja brista ut i gråt:

- Det hade ett starkt signalvärde. Jag bad folk att inte boka av utan att vi skulle göra det på ett ansvarsfullt sätt tillsammans i stället, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

- Vi i krogbranschen, personal på sjukhusen, ja alla förtjänar bättre än att vara med om den här karusellen igen.

Själsligt slitsamt

I snart två år har har Patrik Ekman, som är vd på Ekman Hotels och bedriver fyra anläggningar runt om i Värmland, kämpat för att överleva pandemin. Han har hitills tvingats ställa in festivaler och i perioder sett sina verksamheter eka tomma. De hade precis börjat återanställa inför julbordssäsongen efter att tidigare ha tvingats säga upp tre fjärdedelar av personalstyrkan. Nu står han och flera krögare runt om i landet inför ännu en svårhanterlig och själsligt slitsam situation.

– En av mina restaurangkollegor hade fått 700 avbokningar bara på en dag. Mönstret är tyvärr så. Det finns inga rekommendationer om att undvika restaurangbesök, glöggmingel eller julbord. Restauranger ska se till att gästerna inte behöver trängas och ”vidta andra smittskyddsåtgärder”, säger Patrik till tidningen. 

Förlorat närmare en halv miljon

Krögaren, som kommit in i kämpartagen, berättar om hur de förlorat närmare en halv miljon i runda slängar av alla de avbokningar som nu gjorts. Hans hopp är att regeringen stöttar upp restaurangbranschen och att de som avbokar beställer caterig istället:

- Jag oroar mig för att folk förlorar sina jobb igen och att restaurangerna inte ska överleva. Det största problemet är att vi redan tvingats säga upp personal två gånger redan, det gör man inte en tredje gång. Då kommer folk inte vilja komma tillbaka när vi är redo att öppna igen, säger Patrik Ekman avslutningsvis till tidningen.

"Vi måste stötta företagarna"

Företagarnas regionchef Eva Cooper tycker att det är viktigt att regering och samhället tillsammans  hjälps åt så att branschen överlever pandemin:

- Vi ska inte förringa de personliga tragedierna för företagare vars livsverk riskerar att krossas framför deras ögon. Vi ska fortsätta stötta dessa företag på ett smittsäkert sätt, säger hon och tillägger:

- Utan denna sektor mister samhället enorma värden, inte minst arbetstillfällen som vårt välstånd står och faller med.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.