podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hållbarhetsföretaget i Säffle tog emot tunga företagarpriset: "Är i chock"

Publicerad 25 aug 2021
Det blev Säffleduon Jenny Harlen och Malin Sairio på BokashiWorld in Sweden som utsågs till Årets Företagare i Värmland 2021. Nu gör de upp i riksfinal i nobelbanketten Blå Hallen i Stockholm.
Jenny Harlen och Malin Sairio på BokashiWorld in Sweden som utsågs till Årets Företagare i Värmland 2021.

Under tisdagen samlades länets alla lokala Årets Företagare-finalister på Residenset i Karlstad för att hyllas och äras för sitt otroliga entreprenörskap. Dagen till ära korades regionens vinnare som tilldelats den fina uppgiften att representera Värmland i riksfinalen i Stockholm. Vinnarna blev, trots den tuffa konkurrensen, Jenny Harlen och Malin Sairio på BokashiWorld in Sweden, skriver Värmlands Folkblad.

- Det känns helt fantastiskt roligt! Det har varit en lång resa, och vi har verkligen aldrig någonsin tänkt tanken att vi skulle kunna tjäna några pengar eller vinna några priser, säger Malin Sairio till tidningen.

Priset delades ut av Företagarnas regionchef i Värmland Eva Cooper och Landshövding Georg Andrén:

Det nuvarande aktiebolaget bildades 2017. Motivering: Med hållbarhet i sikte har Årets företagare i Värmland målmedvetet arbetat för en bättre värld och med ökad tillväxt som resultat. Dessa engagerade pionjärer tog en för Sverige unik idé att ge god ekonomisk utveckling och kunskapen om hur vi räddar jorden vida känd. Visionerna leder till båda taktik och praktik – inte minst digitalt. Årets företagare i Värmland hjälper oss att bli lite bättre på att leva ett hållbarare liv. Det är alltså inte bara Årets företagare som är vinnare – hela världen vinner det!

Det var Jenny Harlen som startade verksamheten redan 2007 då hon av en slump stötte på bokashi i sitt gamla hemland Nya Zeeland. Nu har konceptet, som går ut på att omvandla matavfall till matjord med hjälp av bakterier,  äntligen börjat slo ro i tiotusentals svenska hem:

- Syftet har alltid varit att vara med och göra lite skillnad, bidra till en bättre värld. Det häftiga med bokashi är ju att varje individ kan skaffa ett kit och dra igång omedelbart. Det minskar avfallsberget och man får full återvinning på allt som slängs. Det här priset kan förhoppningsvis ytterligare bidra till att fler upptäcker den fina idén, säger Jenny. 

De gjorde upp i regionsfinalen: 

Arvika: Jörgen Andersson, Arvika Auktionsverk Fastighetsbolag AB

Hagfors: Annabeth och Ulf Hallin, Gustavalax 

Hammarö: Katarina Skoglund, Arianns Guld och Presentbutik

Karlstad: Anders Jordell, Jordells AB

Kil: Tony Steen, Lars Berg och Per Berg, Dykeriet och JaLaPe Production

Kristinehamn: Bui Van Thanh, Thanh Thai Palace

Munkfors: Daniel Ullman och Jimmy Bast, Bil och Maskin i Munkfors

Sunne: Yohanna Amselem och Richard Perkins, Ridgedale Farm

Säffle: Jenny Harlen och Malin Sairio, Bokashiworld in Sweden AB

Torsby: Sarah Steen, 60 Grader Nord

Årets Företagare är organisationen Företagarnas mest prestigefyllda prisutdelning. Utmärkelsen har en lång historia och delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Alla kandidater granskas noga och vår samarbetspartner UC kontrollerar att de mätbara kriterierna är uppfyllda.

De lokala vinnarna går vidare till en regionfinal vars vinnare utses vid olika tillfällen under ett års tid, mellan höst till nästa höst. De i sin tur tävlar om att bli Årets Företagare i Sverige på galan som äger rum i Stockholm. 

Fler nyheter från Företagarna