För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Inte alltid enkelt att ställa om verksamhet i coronakris

Publicerad 11 jun 2020
Att sälja till sportevenemang blev en icke-business i och med corona. Jerker Nilssons företag i Sunne fick göra flera försök till omställning innan man tror sig ha hittat en väg.
LR Tryck levererar normalt nummerlappar och västar till sportevenemang och har sett ett 90-procentigt tapp i och med pandemin. Foto: Shutterstock

LR Tryck i Sunne levererar i vanliga fall material till sportevenemang, som nummerlappar och västar. Därför blev det väldigt kännbart när begränsningen vid 50 personer för folksamlingar kom.

LR tryck Jerker Nilsson.jpg– Tappet ligger på minst 90 procent, berättar Jerker Nilsson, vd på LR Tryck.

Företaget ville snabbt ställa om produktionen när kunnig personal och maskiner plötsligt stod utan arbetsuppgifter. Eftersom vården skrek efter skyddsutrustning var det ett självklart val att ställa om produktionen åt det hållet. Tanken var att tillverka munskydd och visir men man upplevde många hinder.

– Vi kämpade länge tillsammans med ett pappersbruk för att få till bra munskydd. Men det är svårt att få till rätt material som motsvarar kraven, så vi fick avsluta det försöket.

"För dyrt att certifiera"

Företaget ställde då in sig på att istället tillverka visir. Efter att ha fått kämpa för att få tag i en stabil leverantör av plast var man redo för produktion.

– Vi fick till ett riktigt bra kostnadseffektivt visir tycker jag, men kostnaden för att få det certifierat var högre än vad vi vågade satsa i den situationen vi är just nu, säger Jerker Nilsson, som är kritisk till hur samordningen skett kring skyddsutrustning sett från myndighetshåll. 

– Man borde exempelvis kunnat sänka kostnaderna från de 40 000 vi skulle betala för att certifiera produkten, så här i en krissituation. Vore annat om vi skulle tillverka detta på lång sikt. För att köra igång produktionen hade jag bara behövt ha så att det täcker lönerna för att ha personalen på plats istället för korttidspermitterad, men det räckte inte.

Han tycker också att kommunerna kunde få större befogenheter att lösa problemen kring skyddsutrustning och pekar på frågan kring om visir är en- eller flergångs som ett exempel.

– Jag har varit i samtal med kommunen och de är bakbundna. Här kan kommunerna säkert själva tänka kring hur de ska desinfektera visiren och använda igen, doppa i en hink med sprit så är allt borta, men de kan inte använda de lösningarna utan måste vänta på byråkratin. 

Siktade in sig på andra produkter

Ingen skyddsutrustning, men fortfarande ingen lättnad på 50-personersregeln. LR Tryck fick därför arbeta vidare för en omställning av produktionen och har hittat nya produkter. Jerker Nilsson berättar att han ser försiktigt positivt på hösten.

–  I stället för att bara sälja till tävlingsarrangörer kommer våra kunder framöver även bli slutkunden. Det vi kommer erbjuda är svensktillverkade träningskläder som kunden får i egen design, sålda via en webbshop.

Hans förhoppning är att de nya försöken faller väl ut och att produkterna kan leva kvar som en ny gren för företaget också när pandemin inte längre hindrar sportevenemang att genomföras.

– Går det riktigt bra kanske det här kan innebära att vi behöver anställa, säger Jerker Nilsson. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna