För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fortsatt positivt bland småföretagen i Värmlands län

Publicerad 13 jun 2018
Även om konjunkturläget i Värmlands län är fortsatt gott så har det mattats av sedan i fjol. Dock förväntar sig företagarna i länet att tillväxttakten ska öka igen. Det visar årets Småföretagsbarometer, som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Pressmeddelande 12 juni 2018.

Småföretagskonjunkturen är fortsatt stark, men det finns nu tecken på att toppen kan ha passerats.
För Värmlands läns del innebär det att de tillväxtförväntningar företagen hade i fjol inte uppfylldes utan konjunkturen har avtagit lite istället för att öka. Den är dock fortfarande positiv och inför de kommande 12 månaderna tror företagarna på en återhämtning.

Såväl inom sysselsättning, orderingång och omsättning har tillväxttakten mattats i år.
Färre företag än i fjol har tvingats tacka nej till order, var tredje i år jämfört med hälften förra året, vilket också är lägre än snittet i landet. Av de som tackar nej till en order gör hela sju av tio det på grund av att de inte hinner med. Det är en ökning med tjugo procentenheter sedan i fjol.

Företagen ser färre möjligheter att expandera
Småföretagen i Värmlands län upplever sämre möjligheter att växa än i fjol. De största utmaningarna ligger i att hitta personer med rätt utbildning och erfarenhet, dvs brist på lämplig arbetskraft. Var femte företag uppger detta som största expansionshinder, något färre är riksgenomsnittet.

Både tuff konkurrens och höga arbetskraftskostnader är betydande hinder för länets småföretag och ses som ett större tillväxthinder för företagare i Värmland än för riksgenomsnittet.

Positivt i sammanhanget är att runt åtta av tio företag i Värmlands län ändå vill växa.

För mer information:
Anna Hedberg, Regionchef Företagarna, 070-920 60 30 eller anna.hedberg@foretagarna.se

Läs hela rapporten här!

 

Fakta

Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Undersökningen omfattar cirka

4 000 företag inom det privata näringslivet med 1-49 anställda. Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att vi kan analysera utvecklingen både på bransch – och länsnivå. I Värmland har 141 företag svarat.

Intervjuerna har gjorts i samarbete med Novus. Småföretagsbarometern publiceras en gång om året.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna