podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Robin Åström, Emil Smith och Gustaf Smith är Årets Unga Företagare i Uppsala län 2022

Uppsalatrion Robin Åström, Emil Smith och Gustaf Smith utsågs under onsdagen till Årets Unga Företagare i Uppsala län. De får utmärkelsen för sin kaxighet och framåtanda samt för att de genom sina dialoger och samarbeten är en positiv kraft för hela kommunen.
Publicerad 8 jun 2022
Thomas Byström, Robin Åström, Emil Smith, Gustaf Smith och Göran Enander

Robin Åström, Emil Smith och Gustaf Smith tog under onsdagen emot utmärkelsen Årets Företagare från Företagarnas regionchef Thomas Byström och landshövding Göran Enander vid en ceremoni på Uppsala slott. Uppsalatrion driver gamingföretaget Wehype som via en egenutvecklad digital plattform matchar annonsörer med influencers i gamingsektorn.

- Det känns jättekul att vinna! Det är särskilt roligt att höra att juryn uppmärksammat och belönat vår dialog med lokala beslutsfattare och vårt samarbete med akademin eftersom det är viktigt för oss att bidra till att utveckla hela branschen och sätta Uppsala på kartan, säger Robin om att ta emot utmärkelsen.

Robin, Emil och Gustaf är tre passionerade gamers som 2016 startade Wehype för att försöka göra en karriär av sin passion. Företaget har utvecklat en digital plattform som matchar annonsörer som vill nå gamers med lämpliga influencers utifrån det innehåll de skapar och den demografi de når. Företagarnas jury imponerades av att Uppsalatrion kommit så långt som de gjort på så kort tid: under 2021 ökade omsättningen med 300 procent och passerade 100 miljoner kronor samtidigt som resultatet vände till vinst. Bolaget arbetar med influencers i ett 50-tal olika länder och har samarbeten med några av branschens absolut största profiler och varumärken, såsom PewDiePie, Electronic Arts och Tencent.

- Vi lägger mycket tid på att bygga bolag, men kanske ännu mer tid på att bygga människor. Att skapa en stark kultur som gör att människor växer och utvecklas tror jag har varit en viktig del i vår framgång, nämner Gustaf som en bidragande faktor till att Wehype åstadkommit så mycket på så kort tid.

Juryn som utsåg Årets Unga Företagare i Uppsala län 2022 bestod av Malin Bergman Solming (Årets Företagare i Uppsala län 2021), Emilia Lundgren (Årets Unga Företagare i Uppsala län 2021), Göran Enander (landshövding), Markus Brattfeldt (vd Ägarskolan), Bengt Bengtsson (ordförande Företagarna Mälardalen), Thomas Byström (regionchef Företagarna Mälardalen) och Mette Pagling (projektledare Företagarna Mälardalen).

- Vi utser Årets Företagare och Årets Unga Företagare varje år för att uppmärksamma och hylla företagare som är förebilder. De små och medelstora företagen har stått för fyra av fem nya jobb sedan 1990 och är lösningen på många av våra samhällsutmaningar. Genom att lyfta företagare som är förebilder vill vi bidra till fler företag, fler jobb och fler lösningar, säger Thomas Byström.

Ceremonin på slottet blev en dubbelseger för Uppsala. Utöver att Robin, Emil och Gustaf utsågs till Årets Unga Företagare i Uppsala län 2022 så utsågs även Uppsaladuon Emil Linde och Anton Edling till Årets Företagare i Uppsala län 2022. Segern i länsfinalen innebär att de fem företagarna nu är med och konkurrerar om titlarna Årets Unga Företagare respektive Årets Företagare i Sverige vid Företagarnas stora riksfinal som går av stapeln i Stockholms stadshus i oktober.

Fler nyheter från Företagarna