podcast news play företagaren I media förmån

Årets Företagarsafari i Lomma och Burlöv blev en fullträff

Så blev det äntligen dags att efter lång väntan kunna besöka Årets Företagare i Burlöv och Lomma kommun.
Publicerad 5 okt 2021

Första stoppet var hos Nordgröna AB som utsågs till  ÅF i Burlövs kommun  och sen dessutom ÅF i Skåne. Nu håller vi alla tummar för att det ska gå vägen i riksfinalen den 15 oktober i Stockholm.

Nordgrönas resa började i skogarna uppe i Härjedalen där en av grundarna upptäckte att fönsterlav hade fina egenskaper  att absorbera vatten. Några år senare efter vidare forskning och många experiment kring den kemiska sammansättning kunde slutprodukten ljudabsorbenter lanseras 2014 på ett lokalt café.

Idag många år senare har företaget kunder som BMW,  Apple, Porsche, Google ,IKEA mfl.

Ca hälften av omsättningen går idag på export till USA och företaget växer. Nyligen har man flyttat in i sin tredje lokal i Arlövs Industriområde.

Hela processen sker i egen regi och hållbarhet står i fokus.Nästa stopp Hälsomedicinskt Center i Lomma som utsågs till ÅF i Lomma kommun. Anders Tegenrot tog oss med på resan från den första vårdcentralen som etablerades i Hjärup till där man är idag med verksamhet i Lomma, Bjärred, Hjärup, Staffanstorp och Landskrona.

Verksamheten har hela tiden utökats och idag erbjuder man förutom basutbudet för en vårdcentral även barnmorskemottaning, barnhälsovård, seniorhälsa - mobil äldrevård, sexolog, geriatriker och nu också en digifysisk vårdcentral via en app  - HMC-Online.

HMC har också tagit ett stort ansvar för vaccinering mot Covid-19. Där många andra vårdgivare hoppade av valde HMC att se till att man enkelt kunnat vaccinera sig lokalt.

Stora utmaningar med framförallt personalrekrytering har präglat den här tiden, men idag är man glad att man lyckats och ser möjligheter att fortsatt erbjuda den här typen av tjänster lokalt.


Bild: Anders och Meisere

Tvärs över gården från Hälsomedicinskt Center finns Audionomservice och Meisere Tarik Jamil som utsågs till ÅF Unga i Lomma kommun.

Efter att ha utbildat sig till ingenjör och läst ekonomi var det något som saknades.

Vad ville jag bli?  en snabb koll på möjliga yrken tog snabbt slut. Redan efter bokstaven A i alfabetet dök Audionom upp - det lät intressant, här skulle man kunna jobba med både teknik och det viktiga mötet med människor.

Han utbildade sig och efter flera år som anställd chef inom regionen fanns en längtan efter att få arbeta med yrket på sitt sätt.

Audionomservice startades i Malmö och öppnade i Lomma 2019. En mottagning i Kristianstad är på gång och målet är att finnas på flera platser i landet.

Det som hela tiden varit viktigt är den individuella anpassningen och att kunna erbjuda ett brett leverantörsobereoende sortiment av hörselhjälpmedel. Idag sker utvecklingen snabbt och uppkopplade enheter ger helt andra möjligheter.

Här finns också ett stort utbud av hörseldämpande utrustning.


Sista stoppet i Alnarp hos Grohuset/Alnarp Foodtech som utsågs till Årets Hållbara Företagare i Lomma kommun.

Här möts vi av Niclas Lundius-Mörck en av grundarna. Grohuset är en testbädd och mötesplats för framtidens hälsosamma matkonsumtion.

Verksamheten kopplar ihop forskning, företag och ideélla krafter för att stödja nytt företagande inom lokalproducerad mat och dryck.

Här pågår också hydroponisk odling. I små bassänger lever fiskar och den näring som fiskarna inte tar upp går ut i vattnet som sen blir näring till växter.

Växterna tar sen upp all näring och vattnet renas, ett helt cirkulärt system som också innebär att man kan odla helt utan jord.

En fantastisk eftermiddag med mycket ny kunskap, många intryck och inte minst ett härligt nätverkande.

Stort tack till alla medverkande och till er företagare som öppnade upp och berättade om er fina verksamhet.

Läs gärna mer om de olika företagen på deras hemsidor

www.nordgrona.com

www.halsomedicinsktcenter.se

www.audionomservice.se

www.grohuset.se

 Fler nyheter från Företagarna

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.