headphones newspaper video-player

Malmö tillåter hemleverans av alkohol

Den 19 november klubbades beslutet som får många restauranger att känna lite mer glädje i sin svåra situation. Länsstyrelsen i Skåne varnar dock för att beslutet kan strida mot alkohollagen.
Publicerad 20 nov 2020

Julen står för dörren men ändå inte. När vi nu förväntas arbeta hemifrån, avstå shopping och undvika kontakt påverkar detta många mindre företag i Skåne. Butiker och köpcentrum gapar tomma, julmarknader ställs in och julbord bokas av.

Arbetsmarknads- och socialnämndens beslut syftar till att hjälpa restauranger som drabbas av minskade intäkter under coronapandemin. Enligt förslaget så ska hemleveranserna betraktas som catering till slutna sällskap i lokaler som ej är avsedda för allmänheten. Ålder och nykterhet ska kontrolleras vid hemleverans och det är bara restauranger med cateringtillstånd som får leverera alkohol med maten.

- Resaturanger  är beroende av fysiska kunder. Att köpa något av en lokal leverantör kan vara just det som gör att lokala företag slipper gå omkull. I Malmös fall är det förtidigt att säga hur detta kommer falla ut med tanke på kritiken från Länsstyrelsen i Skåne, säger Magnus N:son Engelbäck, Regionchef Företagarna Syd.

Växjö kommun har sedan april tillåtigt hemleverans till restauranger för alkohol  och mat under coronakrisen. 

Tidagast som restauranger i Malmö kan påbörja sina leveranser är om tre veckor. 

Det finns även anledning att se över en allmän liberalisering av de lagar och regleringar som Sveriges företagare dagligen behöver foga sig under, där restauranger och barer är en lågt hängande frukt.

Ny rapport: företagare kritiska till stöden

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Bakläxa för EU-kommissionen

Företagarna har bidragit till att ett långtgående lagförslag om bolagsstyrning och ansvarsfrågor i företagens leverantörskedjor hejdats.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor