För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny rapport: företagare kritiska till stöden

Publicerad 19 nov 2020
Regeringen och berörda myndigheter har skrämt bort många seriösa företagare som inte vågar ta del av stöd som är avsett att rädda deras verksamhet, visar Företagarnas nya rapport.
Företagarnas nya rapport undersöker hur företagen ser på krisstöden och vad som krävs för att företagen ska kunna ta sig ur krisen och komma vidare.

I dag presenterar Företagarna en ny undersökning av hur företagen ser på de krisstöd som rullats ut från regering och riksdag under pandemin. Rapporten heter Vägen tillbaka och framåt och undersöker hur effektiva stödåtgärderna varit hittills och vad som krävs för att företagen ska ta sig ut ur krisen och vidare. Svaren kommer från företag som svarar i Företagarnas panel.

I rapporten framgår det att de två största hindren som företagen upplever med krisstöden är dels att de inte är anpassade till det specifika företaget, dels oro för risken att göra fel och därmed bli återbetalningsskyldig.

Gå till rapporten Vägen tillbaka och framåt

− Regeringen sade stöd men byggde hinder. Att så många enskilda företag och aktiebolag mitt under pågående kris inte tycker att stöden är till för dem måste ses som ett stort misslyckande, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Såväl resultaten i panelen som övrig kontakt med Företagarnas medlemmar vittnar om att hoten om höga straff och jakt på fuskare ställer till problem. Detta särskilt i kombination med krångliga ansökningsregler som när som helst kan ändras, även retroaktivt sätts en bild av stöden som något som inte är värt att riskera trots att behovet ofta är stort.

− Vår unika statistik kring hur företagen ser på coronastöden är något alla borde ta till sig. Här finns en sammanställning du inte hittar någon annanstans, och domen är i delar hård, säger Fredrik Östbom.

 

Fler nyheter från Företagarna