För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Insatser för att underlätta för företagen i Kävlinge kommun

Publicerad 11 mar 2020
Det råder osäkerhet och oro kring hur coronapandemin kommer att påverka näringslivet. Nu sätter Kävlinge kommun in flera insatser för att stötta och underlätta för våra lokala företagare ekonomiskt.

Kävlinge kommun har beslutat om följande insatser:

  • Senarelägger planerade debiteringar av årliga kontrollavgifter avseende livsmedel till efter sommaren, istället för debitering i mars.
  • Snabbare hantering av serverings- och alkoholtillstånd.
  • Skjuter upp tillsynsbesök som inte är nödvändiga för att istället kunna prioritera verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden.
  • Kortar ned betaltiden till kommunens leverantörer så långt det är möjligt, för att på så sätt bidra till att stärka de små företagens likviditet. Kommunen kommer medge tio dagars betalningstid för småföretag.

  • Ingen avgift för uteserveringar och torghandel under år 2020.
  • I samverkan med Kävlinge Furulund Samverkan (KFS) och Handelsplats Center Syd (HPCS) erbjuder näringslivsenheten råd och stödsamtal på EC Kävlinge och Handelsplatskontoret i Löddeköpinge till våra lokala företagare.
  • Dialog pågår med Sysav avseende avgift för sophantering till näringsidkare.
  • KKB Fastigheter AB erbjuder lokalhyresgäster att förskottsbetalning av hyran kan ske månadsvis istället för kvartalsvis, de är öppna för temporära hyresrabatter och kortar ned betaltiden till bolagets leverantörer för att stärka de lokala företagens likviditet.

Insatser för företag/organisationer som begär anstånd:

  • Möjlighet att förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp samt tillstånd och tillsyn med max 90 dagar, utan extra avgifter eller dröjsmålsränta.
    Denna insats gäller för debiteringar från och med mars månad. Fordringar som uppstått innan mars månad regleras inte av denna insats. För att begära anstånd mejla till fakturasupport@kavlinge.se. Ange organisationsnummer, företagsnamn och fakturanummer på den faktura det gäller.
  • Vi tar upp en dialog om pågående lov- tillstånds- och tillsynsärenden för att eventuell pausa eller avbryta ärenden.

Hur bedömer företagen i Kävlinge kommun påverkan av coronapanedmin?

För att snabbt få en uppfattning om hur företagare bedömer hur de påverkas av pandemin skickades en digital enkät till företagen i kommunens företagsregister som har anmält sin e-postadress, cirka 1000 företag. Under 48 timmar inkom 260 svar. Ca 60% uppger att man är berörd redan idag och över 80% menar att ekonomin i verksamheten kommer bli berörd.

Kommunen går just nu igenom alla inkomna svar på vad företagen behöver hjälp med. Detta för att ta reda på om kommunen kan göra ytterligare åtgärder för att underlätta för näringslivet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna