För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare Solnabaserad hållbarhetsentreprenör är Årets Företagare i Stockholms län

Publicerad 21 jun 2023
Solnaföretagaren Catrine Rudbäck Sageryd är Årets Företagare i Stockholms län. Hon tog emot utmärkelsen från landshövding Anna Kinberg Batra vid en mottagning på Tessinska palatset under tisdagen.
Landshövding Anna Kinberg Batra, Årets Företagare Catrine Rudbäck Sageryd och Företagarnas regionchef Thomsa Byström

Vid en middagsmottagning på Tessinska palatset under tisdagskvällen tog Catrine Rudbäck Sageryd emot Företagarnas utmärkelse Årets Företagare i Stockholms län 2023. Utmärkelsen delades ut av Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra. Catrine driver den Solnabaserade verktygsverkstaden Mekina.

Catrine var en rutinerad företagare redan innan hon startade Mekina. Tidigare hade hon bland annat drivit företag där hon arbetat med call center-verksamhet, produktlansering och eventfixande. För runt 10 år sedan köpte hon konkursboet efter ett nedlagt verkstadsföretag tillsammans med sin pappa som arbetat många år i verktygsbranschen. Genom att kombinera sitt eget företagardriv med pappans verktygskunnande hoppades de på att kunna bryta byggbranschens slit-och-släng-mentalitet och bidra till en mer hållbar bransch.

Tack vare träget arbete och en växande medvetenhet kring hållbarhet och cirkulär ekonomi har de också lyckats med det, även om de har långt kvar tills branschen är helt i mål.
- Det är bara en procent av alla elverktyg som går sönder som lagas i Sverige, så jag har fortfarande en väldigt stor marknad att ta mig an, berättar Catrine.

Många har insett att det går att spara både pengar och miljö på att underhålla och reparera istället för att kassera och köpa nytt.
- Hur lönsamt det är att reparera beror på vad det är för verktyg och märke. Lönsamhetsutmaningen ligger ofta i logistiken snarare än i reparationen. Men generellt sett lönar det sig att reparera istället för att köpa nytt, och framförallt så är det mer hållbart, säger Catrine.

Mekina har etablerat sig som en uppskattad och pålitlig partner till både byggföretag och verktygsåterförsäljare - idag har företaget bland annat garantiavtal med flera av verktygsbranschens största spelare. Bolaget omsätter numer kring 40 miljoner kronor och har ett 15-tal anställda.

Arbetet för att ställa om en bransch som står för stort resursutnyttjande och stora utsläpp är bara en av flera viktiga samhällsinsatser Catrine gör genom sitt företagande. Hon är därtill engagerad i att främja unga kvinnors företagande genom att inspirera, uppmuntra och bilda opinion. Och i samarbete med Solna stad har hon erbjudit praktik, utbildning och jobb till ett stort antal nyanlända och därmed tagit ett stort integrationsansvar. 

Catrine får utmärkelsen Årets Företagare i Stockholms län för att hon genom sin företagarresa, sin hållbarhetsmission och sitt engagemang för andras företagande är en inspiration och en förebild för andra företagare.

Fler nyheter från Företagarna