För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Grattis Caroline och Svea kbt – Årets Unga Företagare Solna 2023

Publicerad 5 sep 2023
Ett stort grattis till Caroline Erkers på Svea kbt AB som blev Årets Unga Företagare i Solna 2023!
Sara Skullered (Företagarna Solna), Caroline Erkers (Svea kbt), Victoria Ravandoni (Företagarna Solna)

Caroline Erkers har byggt upp ett blomstrande företag inom en traditionell bransch där den mesta vården sker som en del av regionernas uppdrag. Med ledorden tillgänglighet, kompetens och evidens har Svea kbt byggt en solid verksamhet för att tackla psykisk ohälsa, och arbeta mot psykisk hälsa för alla.

Juryns motivering

”Årets Unga Företagare arbetar i en livsviktig bransch. Med avstamp i Solna finns verksamheten redan på många orter runt om i Sverige med mål att växa ytterligare och etablera sig på fler orter både inom och utom Sveriges gränser.

Årets Unga Företagare har en genuin passion för att alla ska må bättre, och att det ska kunna ske förr snarare än senare. Med detta mål i fokus har Årets Unga Företagare reformerat en traditionell bransch och byggt en framgångsrik verksamhet med hög tillgänglighet. Årets Unga Företagare är genuin i sin passion att minska den psykiska ohälsan, och arbetar kontinuerligt med att utveckla sin verksamhet för att på bästa och mest effektiva sätt erbjuda sina tjänster till behövande.”

Psykisk hälsa för alla!

Caroline tillsammans med sitt företag Svea kbt erbjuder vård och hjälp till alla som lider av psykisk ohälsa – oavsett diagnos och oavsett hur lång tid patienten behöver för att må bättre. Detta är en mer öppen approach än den vanliga vården, vilket kan låta motsägelsefullt med tanke på att Sverige idag har ett av världens högsta tal av psykisk ohälsa. Dessutom är trenden fortsatt negativ där psykisk ohälsa både ökar och går ner i åldrarna.

Men faktum är att man inom vården idag följer ett snävt förhållningssätt; En person kan endast få hjälp eller behandling om den psykiska ohälsan kan länkas till specifik medicinsk diagnos. Det är dessutom redan i förväg beslutat hur många behandlingstillfälle en patient har rätt till, oavsett om detta botar den psykiska ohälsan eller inte. För att få vård måste man alltså både må tillräckligt dåligt, och man måste må dåligt på rätt sätt. Sedan måste patientens behandlingskurva följa det förutbestämda behandlingsupplägget, för annars står man åter igen ensam med sin psykiska ohälsa. Här har Svea kbt alltså ett annat förhållningssätt, där de arbetar med sina patienter tills de mår bra. De arbetar även aktivt med att stötta anhöriga och organisationer med hjälp och rådgivning.

Tillgänglighet och flexibilitet

Även när det gäller tillgänglighet sticker Svea kbt ut. Få har väl missat att psykiatriska vården idag är överbelastad och det är långa kötider även för prioriterade patienter. Hos Svea kbt lovar man att få ett inbokat besök redan inom 3 arbetsdagar.

Det går att boka besök både dagar, kvällar och helger. Detta möjliggörs genom en annorlunda lönemodell, där psykologerna själva har möjlighet att besluta om hur mycket de ska arbeta och när de passar dem bäst att ta emot patienter.

De vill också hjälpa människor att hitta rätt kunskap om de skulle söka information på internet. Deras hemsida uppdateras därför kontinuerligt med fakta och artiklar med expertkunskap, för att på ett enkelt och tillgängligt sätt kunna svara på frågor från behövande, anhöriga och intresserade. Man har förenat detta med smart affärsutveckling genom att konstruera hemsidan på ett sådant sätt att den driver trafik och därmed nya kunder.

Psykolog och företagare

Arbetet med psykisk ohälsa sker inom en traditionell bransch där den mesta vården utförs av regionen. Det finns även privata aktörer, men de arbetar ofta på samma eller liknande sätt. Man skulle kunna säga att psykologer vanligtvis inte tänker som företagare, även vid de tillfällen de har en egen praktik. Här sticker Årets Unga Företagare verkligen ut från mängden.

Caroline är utbildad och arbetar som psykolog. Men när hon gick på universitetet arbetade hon med marknadsföring som ett sätt att finansiera sina studier. Detta har gett henne ett företagstänk som hon aktivt tar med in i sin verksamhet för att på bästa sätt möta utmaningarna kring psykisk ohälsa. Redan under sin praktikperiod började hon ifrågasätta branschens vanliga rutiner; T ex en sådan enkel sak som att vilja svara i telefon under lunchtid. För det är väl då många personer hade möjlighet att ringa för att ställa frågor eller boka tid!? Under sina första år som praktiserade psykolog noteratade hon många möjliga utvecklingsområden, som hon sedan tog med sig då hon startade eget företag.

Caroline Erkers – Årets Unga Företagare Solna 2023

Det finns många företagare som inspirerar. Det är extra roligt när man stöter på företagare som Caroline, som tänker nytt och annorlunda inom en traditionell bransch. Det är dessutom extra relevant eftersom Caroline och hennes företag arbetar med något så viktigt som psykisk ohälsa.

Vi ser fram emot att följa Caroline på hennes företagsresa, för att se hur hon fortsätter att utveckla sitt företag och att skapa ett bättre Sverige med mer psykisk hälsa för alla!

Se prisutdelningen här!

Om Årets Unga Företagare

Årets Unga Företagare är vårt prestigefyllda pris för unga entreprenörer. Varje år prisar Företagarna en ung företagare, 35 år eller yngre, som uppnått något extra med sitt företagande.

Priset följer samma upplägg som Årets Företagare. Dvs vinnaren i Solna går vidare till en regionfinal. Varje region utser sedan en finalist som representerar dem i den nationella finalen. Vinnaren till Årets Unga Företagare i Sverige koras i samband med Företagarnas årliga gala i stadshuset i mitten av oktober. Vinnaren utses av en jury bestående av framgångsrika företagare och erfarna företagsledare.

Fler nyheter från Företagarna