podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nacka Företagarträff 2022

Äntligen kunde vi slå upp dörrarna till Nacka Strandsmässan och Nacka Företagarträff igen. Efter två år av att kastas mellan hopp och förtvivlan i pandemins spår – där vi har försökt att planera för en företagarträff men gång på gång varit tvungna att ställa in, flytta, köra mindre eller helt digitalt, till följd av restriktionerna som varit. Äntligen kunde vi ses igen och göra det som företagande handlar om; nätverka, bygga relationer, skapa nya affärer, inspireras och motiveras.
Publicerad 18 maj 2022

Fokuset för årets företagarträff handlade återigen om hållbarhet. En fråga som är oerhört viktig, både som företagare och som privatperson. Det är ett stort begrepp och innefattar allt från miljö till ekonomisk och social hållbarhet. Hur ska vi som småföretagare förhålla oss till det här begreppet och hur kan vi konkret skapa mer hållbara företag?

Per Lejoneke, ordförande i Företagarna Nacka Värmdö säger:
“Vi måste hjälpas åt. Vi har ett viktigt jobb vi ska göra och tillsammans når vi bättre resultat. Företagarna är en medlemsorganisation som stöttar småföretagare i många frågor, och även inom hållbarhet har Företagarna en viktig roll. Bland annat för att sprida kunskap och information om hur vi alla kan ställa om, till att vara hållbara företagare. Inom Företagarna Nacka Värmdö har vi valt att ta det här på allvar och jobbar strategiskt mot Agenda 2030 och Hållbara Företagare. Vår målsättning är att tillsammans med Nacka Kommun, företagen och civilsamhället, skapa förändring på riktigt.”

De stora företagen jobbar redan med de här frågorna, de små företagen har inte samma resurser eller stöttning att ens veta i vilken ände de ska börja. Det är därför vi inom Företagarna Nacka Värmdö har ett viktigt uppdrag i att hjälpa småföretagare att veta vad de behöver göra och hur de kan göra det för att ställa om till att bli mer hållbara i allt från miljöarbete till social hållbarhet.

nacka_ftgtraff_3.jpgPer Lejoneke i Företagarna Nacka Värmdös monter.

Vi spelade in panelsamtalet som handlade om Nackas koldioxidbudget, se samtalet i efterhand här!

Årets huvudtalare!

Per Schlingmann var huvudtalare under förmiddagen och han pratade om G.U.D. Inte i en religiös mening utan G står för globalisering, U står för urbanisering och D står för digitalisering. I många år har globaliseringen varit väldigt stark och företag har flyttat sina produktioner till andra sidan jorden för att sänka produktionskostnaderna. Under pandemin upptäckte vi att det är väldigt sårbart att ha produktionen på andra sidan världen. Något vi kommer att märka av under ganska lång tid framöver i form av uteblivna och försenade leveranser av alla möjliga produkter och råvaror. Däremot har digitaliseringen gått oerhört snabbt framåt tack vare pandemin. Innovativa och kreativa lösningar har sjösatts i en rasande fart, något som normalt skulle tagit ca 5–10 år har nu gått på några månader. Nöden är uppfinningens moder.

Per pratar också om tre saker som påverkar den närmsta framtiden för alla; pandemin, kriget och hållbarhet. Pandemin och kriget kan vi som enskilda individer och företagare inte påverka direkt mer än hur vi förhåller oss till det och de enskilda hjälpinsatser vi kan bidra med. Hållbarhet däremot är något som vi som både privatpersoner och företagare kan påverka och agera på och som vi behöver jobba aktivt med för att skapa en långsiktig plan för framtiden.

Moderator under dagen, Amanda Svensson från Företagarnas huvudkontor, höll ihop paneldebatterna på ett fantastiskt sätt och lyckades fånga upp nyanserna och de olika infallsvinklarna från panelen.

nacka_ftgtraff_4.jpg
Per Schlingmann, längst till höger, var även deltagare i första panelsamtalet på morgon, en framtidsspanande panel ledd av vår eminenta moderator Amanda Svensson, längst till vänster. De andra deltagarna var, från vänster, Christina Nyman, Daniella Waldfogel, Fredrik Östbom och Elisabeth Elmsäter Vegsjö.

Vad säger arrangörsgruppen?

Milla Ottosson Sippola från Företagarna Nacka Värmdö och som även är med i arrangörsgruppen för Nacka Företagarträff säger att antalet besökare och utställare var färre än det brukar vara. Det beror till viss del på att vissa fortfarande inte är bekväma med att röra sig bland många människor och att den här träffen hölls i maj, som är en mer uppbokad månad för många. Sammanfattningsvis är hon ändå nöjd med att Företagarträffen äntligen kunde bli av och att vi fick möjlighet att både ses fysiskt igen, skapa nya kontakter och ta del av intressanta paneldebatter och föreläsningar!

Grattis till våra vinnare 2022!

Årets Nackaföretag: ICA Maxi Nacka
Årets Krog: FANNY UDDE Bistro
Årets Konferensanläggning: Vår Gård Saltsjöbaden
Årets Nackaprofil: Johan Rådmark
Årets Nyföretagare: Annika Trogen, Trogen Havet
Årets Miljönär: Youth and Care, Återbruket Tippen
Årets Utställare: Nacka Energi
Årets Hederspris: Michael Pernstam

Ni hittar alla motiveringarna till priserna på: foretagartraffen.se/vinnare-2022.

Save the date!

Vi kan redan nu avslöja att datum för nästa års Nacka Företagarträff blir torsdagen den 23 februari 2023! Skriv in det i kalendern på en gång så du inte missar nästa träff!
Fler nyheter från Företagarna