podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Livräddaren och Lidingöföretagaren Magnus Granhed är Årets Företagare i Stockholms län 2022

Publicerad 13 jun 2022
Lidingöföretagaren Magnus Granhed utsågs under måndagen till Årets Företagare i Stockholms län 2022. Han prisades för sitt trygghetsengagemang och ett företagande som räddat liv i nästan fyra decennier.
Anna Granhed (t v) tog emot utmärkelsen Årets Företagare i Stockholms län 2022 å Magnus (t h) vägnar.

Lidingöföretagaren Magnus Granhed utsågs under måndagen till Årets Företagare i Stockholms län 2022. Magnus själv var bortrest och hade tyvärr inte möjlighet att delta vid prisceremonin på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Hans dotter Anna Granhed var därför på plats och tog emot diplom och blommor från Företagarna Stockholms läns regionchef Thomas Byström och Företagarnas vd Günther Mårder i hans ställe. Magnus driver sedan nästan 40 år tillbaka det numer världskända räddningsteknikföretaget Recco.

Magnus var på plats i Åre i slutet av 1973 då en lavin drog nedför Svartberget och begravde flera personer i snön, och var en av dem som hjälpte till att söka efter försvunna genom att känna igenom snön med skidstavar och gräva på måfå. Två personer hittades inte i tid och omkom i lavinen. Den erfarenheten födde ett stort engagemang hos Magnus och tände den företagargnista som 1983 resulterade i Recco.

Recco utvecklar radarreflektorer och radardetektorer. Reflektorerna integreras i kläder, hjälmar och friluftsutrustning och gör bäraren sökbar i händelse av exempelvis en lavin. Detektorerna skickar ut en signal som reflekteras av reflektorn och möjliggör ett effektivt sökande över stora ytor, och har genomgått en enorm utveckling under Reccos nästan 40-åriga historia. Den första detektorn från 1983 vägde 16 kilo och var bärbar men otymplig. Företagets senaste handhållna detektor väger mindre än 1 kilo. Numer finns även helikopter- och drönarmonterade detektorer som på kort tid kan söka av stora ytor. Innovationen och utvecklingen har gjort Reccos produkter till värdefulla verktyg för räddningstjänster över hela världen, och idag finns deras söksystem på fler än 900 destination i ett 30-tal länder.

Juryn som utsåg Magnus till Årets Företagare i Stockholms län bestod av Tomas Guinchard (Årets Företagare i Stockholms län 2021), Shafik Muwanga (Årets Unga Företagare i Stockholms län 2021), Adam Malmrot (ambassadör Företagarna Young), Bengt Bengtsson (ordförande Företagarna Stockholms län), Thomas Byström (regionchef Företagarna Stockholms län) och Sanna Berger (regionsamordnare Företagarna Stockholms län).

Vid ceremonin på Ingenjörsvetenskapsakademin prisades även Kenny von Walden, Petter Olander och Björn Malmqvist som Årets Unga Företagare i Stockholms län. Deras respektive utmärkelser vid regionfinalen innebär att de nu representerar Stockholms län vid Företagarnas stora riksfinal i oktober, och då har chans att bli Årets Företagare respektive Årets Unga Företagare i Sverige.

Fler nyheter från Företagarna