podcast news play företagaren I media förmån faq

Södertäljeföretagaren: "Skatter och försäkringar tar död på oss"

Patric Johansson, en driven företagare inom fönster- och byggbranschen, oroas av materialbrist och anser att något måste göras åt de höga skatterna för småföretagare.
Publicerad 4 apr 2022
Patric Johansson, vd på JL Fönster & Fasad AB

-Hej Patric, vem är du?

-Jag heter Patric Johansson, är 50 år ung och är entreprenör inom fönster- och byggbranschen. Jag är gift med Cilla och har två barn, Casper och Mathilda. Jag är en glad, framåtsträvande person som alltid vill planera i tid.  

-Vad gör du i ditt företag?

-På pappret är jag vd för JL Fönster & Fasad. Vi är ett gäng glada hantverkare som brinner för att leverera högkvalitativa byggtjänster med inriktning på fönsterbyte i Sörmland. Med vår specialkompetens har vi möjlighet att bistå alla typer av kunder med en stor variation av projekt - oavsett storlek och svårighetsgrad.  Även om jag är vd så är jag med i hela processen. Men att se till att vi får in projekt till orderstocken är det jag är bäst på tror jag. 

-Vad är det som gör att du lyckats med ditt företagande?

-Det är väl egentligen att jag har lång erfarenhet. Jag har varit i  branschen sedan 1990 och jobbat med allt kring fönster och fasad. Det har gjort att man fått många kontakter både på leverantörs- och -beställarsidan. Man får väl lov att säga att vi tillsammans med vår duktiga personal har gjort bra arbeten som gett både trygghet och kvalitet i beställar leden, vilket gjort att vi fått förtroende i fler projekt. Sen är jag envis och ihärdig också, jag vill lära mig! 

-Du är medlem i Företagarna, vad var det som fick dig att bli medlem?

-Jag var nyfiken på vad Företagarna stod för och det är ett bra sätt att vidareutveckla sitt eget företagande, nätverka samt att det finns många fina erbjudanden om hjälp.

-Vad tycker du är det roligaste med att vara egen företagare?

-Det som kittlar lite extra är när man precis sålt in ett projekt, litet som stort samt när man haft en lyckad slutbesiktning och kunden/beställaren är väldigt nöjda.

-Hur tror du att ditt företag kommer påverkas av rådande världsläge?

-Vi har förhoppning om ett bättre världsläge inom kort men det som är oroväckande är materialbristen och alla förseningar det innebär. I övrigt så var vi livrädda när Covid slog till att vi skulle få stänga igen men då "uppfann" vi covidsäkra montage med overaller, masker mm så vi kunde fortsätta i våra projekt. Vår riktiga resa började där, det gjorde att vi fick vissa beställare öppna ögonen istället för att stänga dem. Vi är framtidens fönsterpartner.

-Om du var kung för en dag- vad hade du velat se för förbättringar gällande företagsklimat?

-Nu har jag bara varit egen företagare i snart fyra år men det som sticker ut är att allt vi jobbar och slåss för ska beskattas dubbelt upp samt att man inte får tjäna för mycket. Skatter och försäkringar tar död på oss.  Vi är 16 anställda och när vi ser vad det kostar med bilar, bussar, löner mm så är det sjukt att vi finns. Så lägre kostnader i form av skatter och försäkring.

-Sista frågan, vad ser du mest fram emot under året?

-Att alla får vara friska och att anställdas glada ansikten när dem får sommarbonusen. Och självklart fred på jorden, 

 

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.