podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Grattis Catrine och Mekina – Årets Unga Företagare i Solna 2020

Publicerad 4 nov 2021
Ett stort grattis till Catrine Sageryd på Mekina AB som blev Årets Unga Företagare i Solna 2020!
Foto: Sara Skullered

Årets Unga Företagare är ett prestigefyllt pris för unga entreprenörer, 35 år eller yngre, som uppnått något extra med sitt företagande. Mitt under pandemin utsåg vi för första gången Årets Unga Företagare i Solna. Catrine Sageryd, vd och ägare av Mekina AB, fick alltså både priset som Årets Unga Företagare, och blev vår första pristagare i Solna!

Se filmen när vi delar ut priset till Catrine här

Juryns motivering

”Årets Unga Företagare har under sin framgångsrika resa blivit en uppstickare på många olika sätt; Affärsidén och fokus ligger på hållbarhet i en bransch som inte är känd varken som måttfull eller återhållsam. Resan började med inköp av ett konkursbo för att bara några år senare vinna priset som Årets Framtidsgasell 2018. Årets Unga Företagare är även en uppstickare genom att vara en kvinnlig grundare, ägare och VD i en mycket mansdominerad bransch.”

Mekina ger nytt liv till trasiga verktyg

Mekina reparerar elverktyg inom byggbranschen för en mer hållbar bransch. Deras främsta kunder är återförsäljare och stora byggbolag, men de arbetar även med mindre företag och privatpersoner.

Affärsidén är genialisk, även om den kan låta enkel och banal. För innan Mekina var ju normen att köpa nytt så fort något gick sönder. Med Mekina skapades ett mer hållbart förhållningssätt, där Mekina gick i bräschen för ett nytt sätt att tänka och därmed snabbt blev marknadsledande på en nygammal och nu snabbt växande marknad.

Catrine Sageryd – förebild och föredöme för unga företagare

Catrine hade redan hunnit med att starta och driva företag i flera olika länder innan hon 2012 startade upp Mekina. Hon gjorde då en drastisk kursändring från att tidigare arbeta med events till att köpa upp ett konkursbo och starta ett helt nytt slags bolag.

”Det betyder väldigt mycket [att vinna priset som Årets Unga Företagare]. Jag vill vara en förebild för unga företagare, och framför allt att våga ge sig in i annorlunda branscher, mansdominerande eller sådant som inte är så hett på tapeten idag. säger Catrine Sageryd”, Årets Unga Företagare Solna 2020.

Det ska bli spännande att följa Catrine framöver. Vi kan säkert förvänta oss nya entreprenöriella framgångar inom andra och kanske helt nya områden.

Om Årets Unga Företagare

Årets Unga Företagare är vårt prestigefyllda pris för unga entreprenörer. Varje år prisar Företagarna en ung företagare, 35 år eller yngre, som uppnått något extra med sitt företagande.

Priset följer samma upplägg som Årets Företagare. Dvs vinnaren i Solna går vidare till en regionfinal. Varje region utser sedan en finalist som representerar dem i den nationella finalen. Vinnaren till Årets Unga Företagare i Sverige koras i samband med Företagarnas årliga gala i stadshuset i mitten av oktober. Vinnaren utses av en jury bestående av framgångsrika företagare och erfarna företagsledare.

Fler nyheter från Företagarna